TW
0

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Lluís Ramis d'Ayreflor; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Avel·lí Blasco; el president de Sa Nostra, Fernando Alzamora i el geògraf Vicenç Rosselló presentaren ahir el primer dels set toms que tindrà la col·lecció Història de la Ciència a les Illes Balears.

Saber com i quant s'introduïren les pricipals idees que han conformat el pensament científic i tecnològic actual a les Illes, conèixer quins foren els grups socials que acolliren aquestes idees, entendre com es va institucionalitzar la pràctica de la ciència o saber quines són les seves xarxes de relació amb altres comunitats científiques són alguns dels objectius que es pretenen esbrinar amb aquesta col·lecció coordinada des de la UIB i supervisada per un grup d'experts independents de distintes universitats.

El primer tom abasta la història de la ciència i la tecnologia a l'Edat Mitjana i està previst que el segon reculli des de l'etapa renaixentista fins a la creació de la Universitat Literària a Mallorca. El tercer volum ocuparà el segle XVIII, el quart abastarà del segle XIX a la restauració; el cinquè farà un recorregut des de la Restauració a la Guerra Civil; i el sisé comprendrà des del Franquisme fins a la creacció, al 1978, de la Universitat de les Illes Balears. El darrer volum serà un inventari heurístic i bibliogràfic.

Durant la presentació, Ayreflor destacà que aquesta col·lecció suposa «la primera sistematització del coneixement historicocientífic» i anuncià que el pressupost de la col·lecció és de 242.000 euros, 60.000 dels quals s'han destinat a l'edició.

Per la seva banda, Avel·lí Blasco, rector de la UIB, remarcà que aquesta obra «omple un buit històric» perquè «és fruit d'una recerca global» que contribuirà a «donar coneixement, confiança i autoestima a la nostra societat». Finalment, el professor Rosselló, coordinador de part de l'obra, posà de manifest que el treball és fruit de «molta dedicació» i de la feina d'un gran nombre d'experts.