TW
0

X.R.Palma.
El funeral pel canonge i delegat diocesà de Patrimoni, Pere Joan Llabrés, se celebrà ahir a les 20 hores a la Seu, i fou presidit pel bisbe de Mallorca, monsenyor Jesús Murgui, amb presència d'unes 700 persones. Llabrés (Inca, 1938) va morir divendres dia 7 de juliol mentre nedava a una platja del terme de Calvià, a la Costa de la Calma.

Durant la missa exequial el bisbe de Mallorca recordà la importància de la tasca feta per mossèn Llabrés en una homilia, «dues varen ser les grans passions de la seva vida i del seu ministeri sacerdotal: l'amor apassionat per la litúrgia i per la nostra Església, per la seva història, pels seus sants, per les seves figures, per tot el seu patrimoni en el sentit més ample: espiritual, cultural, històric, artístic, lingüístic i documental».

Jesús Murgui féu recordatori concret d'alguns dels seus estudis. «Va escriure moltes vegades i amb molt d'encert sobre l'Eucaristia, els nostres sants, servents de Déu i figures cabdals de l'Església que peregrina a Mallorca: el Beat Ramon Llull, Santa Catalina Thomàs, de la parròquia de la qual va ser rector i en publicà una biografia popular en el cinquantenari de la canonització; treballs sobre la beata Francinaina de la Mare de Déu dels Dolors, per la qual sentia una tendra devoció, i dels servents de Déu, Miquel Costa i Miquel Maura».

A l'acte hi assistiren diverses autoritats i personalitats del món eclesiàstic, polític i artístic, així com familiars del canonge. Entre ells Francesc Fiol, conseller d'Educació i Cultura, Catalina Cirer, batlessa de Palma, Guillem Ginard, director insular de Cultura, Gabriel Janer Manila, president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Francesc Moll, Pere Fullana, Josep Grimalt, i altres.

Mossèn Pere Joan Llabrés, de 67 anys d'edat, fou ordenat prevere el 19 de març de 1962. Llicenciat en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma, era especialista en litúrgia, art i història, i estudiós i defensor de la cultura i la llengua catalanes. Amb Francesc de Borja Moll havia duit a terme l'adaptació a les Illes de tots els textos litúrgics en la nostra llengua. Segons explicà Murgui a la seva homilia, aquesta «va ser una feina llarga i constant, que havia començat gairebé tot d'una que el Concili Vaticà II i les primeres normes de la Santa Seu en la seva aplicació disposassin l'existència de traduccions oficials en les llengües vives».

Actualment era prefecte de litúrgia i encarregat del Museu de la Seu. Des de l'any 1999 era delegat de Patrimoni Cultural. Portaveu de la Fundació Art a la Seu, fou la persona que realitzà el seguiment de l'obra de Miquel Barceló a la capella de Sant Pere a la Catedral, i en fou el seu principal interlocutor.