TW
0

X. RIUTORT.Binissalem.
Fer de bell nou per recuperar l'esperit de la casa on visqué Llorenç Villalonga. Rehabilitar allò vell perquè faci sensació de vida i, sobretot, de presència. Aquesta és la filosofia amb la qual es reforma aquest edifici declarat Bé d'Interès Cultural, on escrigué part de la seva obra el novel·lista mallorquí.

Les tasques, començades fa dos mesos, volen «donar el protagonisme a la mateixa casa», en paraules de l'arquitecte Neus García, per «mostrar com vivia l'escriptor».

Entre els canvis estucturals, es troba una coberta nova que fa de sostre a tot l'edifici i la substitució de l'ascensor per un d'homologat per a minusvàlids. Però el canvi més important és la biblioteca, que s'ubicarà damunt el pis on treballava l'artista. «Hem hagut de resituar-la perquè a baix els llibres començaven a agafar molta humitat», explicà la directora gerent de la casa museu, Gemma Pasqual. «S'ha abaixat el sostre del primer pis, perquè sigui funcional per als qui consultin la biblioteca -afegí Pasqual- i d'aquesta manera hem guanyat un pis». També es restauraran la cuina i el bany originals.

L'exposició didàctica canviarà d'ubicació per donar més importància a l'espai i a la tipologia de la casa. Segons Dolça Mulet, consellera de Cultura del Consell Insular de Mallorca, així «es podrà tenir una idea de l'ambient de les seves obres».

El resultat, recreat segons els testimonis de persones que conegueren el matrimoni Villalonga, serà la idea de la casa dels anys 60-70. S'hi posaran els mateixos tipus de mobles de llavors en la mesura en què sigui possible. Per sort, un dels mobles conservats és l'escriptori del creador de Bearn, allà on possiblement es pugui captar més l'esperit circumstancial de Villalonga.

La casa també disposa d'un pati que s'havia pensat per a tres classes de plantes: salvatges, de jardí i fruiteres, amb un arbre representatiu de cada espècie autòctona. Un espai que en el futur donarà molt de joc per a possibles activitats didàctiques i lúdiques. Per arrodornir-ho, s'hi col·locarà una xarxa elèctrica que faci llum per tal que la gent pugui gaudir dels seus racons, perfectes per pensar i, per què no, per llegir fragments de la seva obra.

El valor de l'edifici no respon només al fet que és on visqué l'escriptor, sinó que «constitueix un exemple d'allò que era una casa benestant, i és l'única a Binissalem que està en mans de l'Administració», segons aclarí l'arquitecta. «Era necessària una reforma integral de l'edifici per mitjà d'un pla complet i coherent», manifestà García. Fins ara s'anava reformant per parts per no haver de tancar-lo. «Així era impossible reformar del tot la casa i, a més, els pressuposts de l'Administració anaven arribant molt a poc a poc i sempre amb les mateixes quantitats. Per a una obra d'aquestes característiques, resultava necessari fer un projecte com l'actual a partir d'un pressupost general».

Les reformes tenen un pressupost d'1.600.000 euros i han d'estar enllestides l'any 2007.