Un espectador observa un autorretrat de Günter Grass, l'únic autor que roman viu de la mostra. Fotos: J.MOREY.

TW
0

Literatura i pintura van, des de sempre, lligades. Gairebé tots els nous moviments literaris s'han vist reflectits en la literatura i viceversa. De fet, des de demà i fins el 24 de setembre Es Baluard indagarà en aquesta relació en La paraula pintada, que convida el visitant a descobrir pintures, dibuixos i gravats d'escriptors de renom internacional, la vocació artística dels quals ha estat, en moltes ocasions, poc difosa o eclipsada per la magnitud de l'obra literària. La mostra, que porta aquest títol per l'assaig del novel·lista Tom Wolfe The painting word, reuneix autors procedents d'Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Polònia, Anglaterra i Suècia.

Els autors pertanyen a diversos corrents de l'art i la literatura com ara el romanticisme, el modernisme, el surrealisme, l'expressionisme, el realisme, la pintura metafísica o l'abstracció física. La seva elecció, tot i que Marie-Claire Uberquoi, comissària de l'exposició i directora d'Es Baluard, va afirmar que «no hi són tots els que estan», permet veure i gaudir de la pintura d'escriptors vinculats a l'Illa, com George Sand, l'Arxiduc, Cela o Joan Bonet, l'únic dels escriptors nat a Mallorca.

Produïda per Es Baluard, La paraula pintada reuneix més de cent cinquanta obres presentades per col·leccionistes i museus de distints països europeus de poetes, novel·listes i dramaturgs dels segles XIX, XX i XXI, entre els quals s'inclouen Rafael Alberti, William Blake, Joan Bonet, Antonio Buero Vallejo, Dino Buzzati, Camilo José Cela, Jean Cocteau, Feliu Elias Apa, Federico García Lorca, Günter Grass (l'únic amb vida), Hermann Hesse, Víctor Hugo, Pierre Loti, l'Arxiduc Lluís Salvador, Apel·les Mestres, Henri Michaux, Benito Pérez Galdós, Alfonso Rodríguez Castelao, Santiago Rusiñol, George Sand, Bruno Schulz, August Strindberg i Roland Topor.

A més, hi ha obra dels quals la mateixa Uberquoi anomena «creadors-fars», que no són altres que Blake, Hugo, García Lorca, Michaux i Alberti. Vora ells també es pot veure l'obra pictòrica gairebé desconeguda d'uns escriptors tan importants com els olis del novel·lista italià Dino Buzzati, els dibuixos de l'escriptor polonès Bruno Schulz; les aquarel·les de Herman hesse, els exòtics paisatges de Pierre Loti o les aquarel·les de George Sand.

L'exposició, que ha comptat amb l'assessorament literari de Rai Ferrer, ve acompanyada d'una breu explicació biogràfica de l'autor en qüestió i d'objectes, llibres i revistes dels poetes, dramaturgs i novel·listes que formen La paraula pintada.