Els familiars de l'escriptor, amb les autoritats i els Douglas. | S.C.

TW
0

LL.GARCIA. Deià.
La inauguració ahir vespre a Deià de la casa-museu de Robert Graves, Ca n'Alluny, es convertí en una gran festa social a la qual pràcticament assistí tot el poble.

L'acte comptà amb la presència del president de la Comunitat Autònoma, Jaume Matas, la seva esposa Maite Areal i amb Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones com a convidats d'honor. També hi assistiren el conseller de Cultura, Francesc Fiol, els batles de Sóller i Fornalutx, Carles Simarro i Joan Albertí, els fills de l'escriptor i les seves famílies, i el batle de Deià, Jaume Crespí, que també presideix la fundació Robert Graves. En total unes dues-centes persones assistiren a l'esperada obertura de Can Graves (com es coneix la casa al poble de Deià) que ha estat totalment rehabilitada amb la intenció de conservar, consolidar i divulgar el llegat literari i cultural de l'autor de la novel·la Jo, Claudi.

A partir d'ara els visitants podran conèixer com vivia Robert Graves quan arribà a Deià l'any 1932 i en els anys posteriors, especialment quan s'hi instal·là definitivament amb tota la seva família a partir del 1946.

El seu fill major, Guillem Graves, membre del Patronat i marmessor del llegat, ha estat qui ha coordinat tot el muntatge. Aquest assegurà que «me produeix forts sentiments i records veure la casa tal com era quan jo era un nin». Graves recordà que el seu pare «va viure més temps i va escriure més obra a Ca n'Alluny del que ho feren a altres llocs de la Mediterrània els escriptors anglesos que hi fixaren la seva residència». Finalment destacà que Can Graves «és una casa petita, amb pocs mobles però bons, amb una decoració que és una mescla entre els estils anglès i mallorquí», on la família va dur una «vida senzilla».

El batle de Deià, Jaume Crespí, va tenir paraules d'agraïment per tots els que han fet possible que «Deià pugui conservar aquest tresor, que més que un museu és un cor que bomba la sang de la vida de Don Roberto». Agraí també la presència del matrimoni Douglas (a qui es dirigí com «En Miquel i Na Catalina de S'Estaca») i assegurà que amb l'adquisició i posada en marxa de la casa-museu «Deià compta per primer cop amb un equipament que el fa entrar en el circuit cultural de cases-museu d'interès mundial».

Jaume Matas també tengué unes paraules pels Douglas destacant «la sensibilitat que sempre han demostrat per la nostra terra» i recordà que quan fa tres anys l'anaren a veure Jaume Crespí i Guillem Graves per exposar-li la necessitat de crear una fundació per salvar el lligam entre Mallorca i Robert Graves que significa Ca n'Alluny no dubtà a posar en marxa els mecanismes per fer possible la fundació. Acabà dient que «avui Deià i Mallorca tornam una infinitesimal part del deute contret amb l'escriptor».

Ca n'Alluny va ser adquirit per la fundació Robert Graves i en la seva reforma i rehabilitació s'hi han invertit més de 567.000 euros. La casa es troba a cinc minuts a peu de Deià. La distribució interior respecta el seu disseny original. S'ha reconstruït també l'estudi de l'escriptora Laura Riding, primera companya de Graves així com el despatx de l'escriptor amb la seva col·lecció personal de llibres així com la cuina, menjador i dormitoris. També hi ha una exposició permanent que mostra correspondència i objectes personals. Un vídeo mostra com fou la vida i obra de l'escriptor en els seus anys a Mallorca.