'És humiliant que escriptors catalans vagin a Frankfurt amb castellans»

ERC, en boca de Roca, denunciava el fet al Parlament de Catalunya

TW
0

L'escriptora i diputada d'ERC Maria Mercè Roca denunciava ahir en el Parlament català el «punt d'humiliació» que suposa que els escriptors en llengua catalana acudeixin a la Fira del Llibre de Frankfurt «amb ambaixadors que ens portin de la mà» i reivindicava que els autors en català vagin «sols» i no acompanyats d'escriptors en llengua castellana.

En una interpel·lació en el Parlament, Roca sostenia que la «literatura catalana és la que es fa en català i només en català» i denunciava que el govern de la Generalitat vulgui «separar la cultura de la llengua» quan «la llengua és el que dóna carta de naturalesa no només a la literatura, sinó a tota la cultura». «És la salsa que lliga tots els ingredients de la cultura», sostenia.

Per això, retreia a la Generalitat que no aposti per anar a la Fira de Frankfurt només amb escriptors en català i ho atribuïa a la «falta de convenciment sincer que la literatura catalana és prou potent com per anar sola».

Per a Maria Mercè Roca, «cal seduir amb la qualitat de la minoria en lloc de portar la majoria». La diputada d'ERC demanava que «pel bé de la literatura catalana», aquesta ha d'anar «sola, amb el suport incondicional de la Generalitat».

Roca assegurava que els escriptors en català «no volen discriminació positiva», però recordava que totes les «literatures nacionals són, per principi, excloents». El fet contrari, afegia, és «diluir, barrejar i apostar pel fort en detriment del feble». «No tenim complexos, per això volem anar-hi sols», subratllava.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, insistia que a Frankfurt es presenta la «cultura catalana» i no la literatura catalana i defensava acudir amb «tota la fortalesa i sense complexos», que suposa destacar que la cultura catalana «només es pot interpretar des d'una lectura àmplia de diversitat que ha de continuar vigent».

Per Mascarell, «dramatitzant no serem més o menys efectius» i sostenia que l'enfortiment de la cultura catalana «té a veure amb com orientem la presència de la cultura i del català en un món universalitzat». Per contra, Roca defensa la «voluntat de sobreviure» de la literatura en català.