L'estiu comença avui, 21 de juny, a les 14.26, hora oficial peninsular, segons dades de l'Observatori Astronòmic Nacional. Aquesta estació, que és la més llarga de l'any des de fa alguns segles, durarà fins a l'inici de la tardor el 23 de setembre, a les 6.03 hores.
La primavera conclou demà amb un balanç més càlid i més sec del normal per aquestes dates a les Illes Balears, provocant que el mes d'abril s'hagi convertit en un dels més calorosos de la història recent, amb 2,5 graus per sobre de l'habitual en els últims 30 anys.
El director del Centre Metorològic de Balears, Agustí Jansà, destacà les poques precipitacions recollides en el conjunt de l'arxipèlag en aquesta època, la qual cosa ha provocat que Menorca compti actualment amb un dèficit del 20 per cent de pluges, mentre que Mallorca i Eivissa aconsegueixen superàvit de l'1 i el 32 per cent respectivament.
Així, en concret, l'abril les temperatures van ser càlides al conjunt de les Illes, amb xifres de 2,5 graus per damunt del normal. El mes de maig i el que portam de juny, les temperatures també han registrat pujades, amb una mitjana d'entre 1,5 i 2 graus més elevades que l'habitual en aquests mesos.
En el cas de les temperatures, Jansà detallà que juny ha registrat les mínimes més altes registrades de la seva història, ja que l'Observatori de Son Sant Joan comptabilitzà un rècord de 23,2 graus de mínima i el centre de Palma-Portopí registrà la nit de dilluns a dimarts un rècord històric, amb 26 graus de mínima.
Quant a les precipitacions a la primavera han disminuït en general a totes les illes, si comparam amb altres anys, tant a l'abril i al maig, com el que duim del mes de juny.
Així mateix, un dels fenòmens més destacats d'aquesta primavera ha estat, sens dubte, la «rissaga» que ha tingut lloc el passat dia 15 de juny, amb ones de fins a 5 metres al port de Ciutadella, convertint-se en la més «forta» que s'ha registrat a les Illes durant els últims 30 anys.
El començament de l'estiu coincideix amb el dia amb major nombre d'hores de llum. Així, per exemple, a Madrid el Sol sortirà a les 6.44 hores i es posarà a les 21.48 hores. Això no obstant, el dia amb més hores de llum solar no correspon a quan el Sol surt més aviat i es posa més tard, perquè l'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és circular sinó el·líptica.
Quant als eclipsis de Sol, durant aquesta estació se'n registrarà un el 22 de setembre, i serà anul·lar. També es veurà un eclipsi de Lluna durant l'estiu, que tindrà lloc el 7 de setembre, entre les 20.05 i les 21.38 hores.
En l'estiu es produeix al Cercle Polar Àrtic el fenomen conegut com el «sol de mitjanit», que fa visible al sol per damunt l'horitzó durant les 24 hores del dia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.