Noruega inicia la construcció d'un banc de llavors a l'Àrtic

TW
0

Noruega començà ahir la construcció d'un dipòsit mundial de llavors a Svalbard, a l'oceà Àrtic, per assegurar la continuïtat de les espècies agrícoles i de l'ésser humà mateix en cas de catàstrofes naturals, guerres nuclears o sabotatges terroristes. Aquest projecte té el suport de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), l'Amèrica Llatina, l'Àfrica i Europa.

«La instal·lació -concebuda per la Universitat de Medi Ambient i Biotecnologia d'Aas (de Noruega)- serà la nostra darrera xarxa de seguretat», afirmà el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, mentre inaugurava l'inici de la construcció, a l'arxipèlag Svalbard, enmig de l'oceà Àrtic. Stoltenberg assenyalà que l'objectiu és respondre «al repte d'alimentar 9.000 milions de persones l'any 2050».

El lloc, triat per les seves condicions òptimes, preservarà l'herència genètica de milers de plantes en cas de destrucció dels cultius mundials a causa de catàstrofes naturals o humanes, plagues, el canvi climàtic o una guerra nuclear, segons el ministre d'Agricultura noruec, Terje Riis-Johansen. «Serà una espècie d'arca de Noè», declarà Riis-Johansen.

El dipòsit de l'Àrtic guardarà devers tres milions de duplicats genètics procedents d'onze institucions ubicades en països com Colòmbia, Mèxic, l'Índia, les Filipines o Kenya, on ja es custodien cultius de iuca, farratges, fesol, blat de moro i blat. Es tracta de salvaguardar plantes agrícoles i hortícoles i derivats salvatges. Se n'exclouen els arbres fruiters, les patates i les plantes medicinals.

Les llavors, enterrades a més de 10 metres, quedaran preservades per una capa de «permagel, amb un sistema de refrigeració artificial que s'activarà si la temperatura exterior augmenta».