La Capella Mallorquina celebra quaranta anys amb nou disc i diverses estrenes

La formació actuarà demà diumenge al Pati de l'Almudaina al costat de la Simfònica

Aquesta és una imatge de l'actual Capella Mallorquina, formada per una cinquantena de cantaires.

TW
0

M.DÍAZ. Palma.
Un jove sacerdot arribat de Roma el 1966 amb diversos títols musicals sota el braç, Bernat Julià, va posar en marxa, el 1966, la coral Capella Mallorquina fundada, en certa forma sobre la base de la Capella Clàssica que havia dirigit Joan Maria Thomàs fins aleshores. Demà diumenge, la primera oferirà al pati de l'Almudaina (a partir de les 21.00 hores) un dels concerts amb què celebrarà el seu 40 aniversari, al costat de l'Orquestra Simfònica, dins del programa del Corpus.

Des que el 1999 va prendre el relleu a la direcció de la Capella Mallorquina un jove Josep Maria Moreno, que havia col·laborat amb Bernat Julià abans de la seva jubilació al capdavant del cor, el grup, que quan es va fundar era l'únic del seu nivell a Mallorca, va haver d'adaptar-se a uns temps en què proliferaven les agrupacions corals i el cant coral havia adquirit un lloc important dins de l'espectre de la música clàssica. Rosario Amengual, soprano i solista en molts de concerts, és l'única cantaire que queda del grup fundador i recorda que «en aquella època la Capella era la nineta dels ulls de tots, cantàvem a tot arreu i vàrem tenir accés a molts d'indrets». La Capella -assegura Rosario-, ha estat mitja vida per a mi». Un veterà és també el canonge Antoni Fullana, actualment vicepresident de la fundació que regeix la Capella i que va pronunciar el discurs de comiat del cor que dirigia Thomàs. Ho sap tot sobre el grup, del que va escriure un llibre en el 25 aniversari.

En la seva història, la coral compta amb fites socials com haver cantat en les noces de Roser Nadal i Simoneta Gómez-Acebo a la Seu o haver rebut un premi de mans de Clint Eastwood quan era alcalde de Carmel, a la Califòrnia juniperiana.

Del petit grup inicial es va passar a la cinquantena de membres actuals i es va ampliar l'«envergadura» del repertori, conta Moreno, per «competir sanament» en un mercat a l'alça. Sense «perdre el segell de qualitat», sinó «mantenint-ho», la formació va abordar «el repertori simfònic i la col·laboració amb orquestres sense abandonar el cant polifònic a capella, i fins i tot, hi va haver una col·laboració a Alcúdia amb la banda de pop rock Antònia Font. Moreno es confessa «obert a tot mentre no haguem de renunciar a la qualitat». La Capella ja ha superat les 1.000 actuacions i les 1.000 obres que pot cantar i d'ella han sortit directors de cors molt acreditats.

Una trajectòria així s'ha de commemorar. Aquest any presentaran un CD amb el «Rèquiem» de Mozart enregistrat en directe a Manacor; el 14 de setembre, també amb la Simfònica, estrenaran a Mallorca el «Canticum paschale» d'Antoni Martorell, que van cantar a Roma, i el 9 de novembre interpretaran la «Divina comèdia» amb música de Bernat Julià per a orquestra, cor, solista i recitador, «amb la col·laboració de la soprano Paula Rosselló, i en perspectiva tenim un concert de música oriental».