L'elaboració del pla és responsabilitat de l'empresa Bissap, consultoria de gestió cultural especialitzada en les arts escèniques. Per a la direcció del pla es compta amb Jaume Colomer i per consultar els experts amb Martí Fons, actor i investigador d'art dramàtic de la UIB.
Segons explicà ahir Guillem Ginard, director insular de Cultura, «es tracta de donar solucions concretes a les febleses del sector, i per això posarem damunt la taula els problemes i hi reunirem els representants, per dialogar i per crear un consens entre tots respecte de les possibles línies a seguir».
Jaume Colomer explicà les diferentes accions que articulen la iniciativa. «En un primer moment, el pla ha elaborat un model de desenvolupament que servirà de marc per a la diagnosi, l'anàlisi i la planificació», explicà. Per a la creació d'aquest referent ha estat bàsica la comparació amb altres comunitats.
Ara per ara, «es du a terme una recerca quantitativa sobre les pràctiques escèniques, amb la col·laboració de la Càtedra Joan Ramis i Ramis de Recerca Teatral de la UIB», afegí Colomer. Les dades concretes i mesurables sobre el nombre d'espectadors, empreses i professionals, el pressupost que hi dediquen les institucions, etc. També és un inventari del tipus d'espectacles existents, a més dels teatres i els escenaris en els quals es representen les obres.
Després de tenir aquestes dades que serviran d'indicadors bàsics de les pràctiques escèniques, «s'elaborarà una diagnosi del sector, una valoració de les febleses i les fortaleses del món de les arts dramàtiques, els punts forts i els febles», assenyalà el consultor cultural català.
Tenint ja els signes de salut i els símptomes de malaltia, s'elaboraran propostes, objectius, línies estratègiques i mesures que s'hagin de prendre, creant així un esborrany d'allò que serà el pla final.
Una vegada elaborat internament aquest croquis esquemàtic, se cercarà l'opinió dels experts, com també dels representants dels gremis, en cinc jornades en les quals es debatran les iniciatives ja perfilades. Martí Fons serà l'encarregat de coordinar els grups de debat i de recollir-ne les propostes. Segons l'investigador, «aquesta és la part més activa i més transparent del pla que estudia l'engranatge teatral. Diferents àmbits centraran aquestes jornades: creació, producció, distribució i exhibició; creació de públics i foment del consum, professionalització, desenvolupament empresarial i pràctiques amateurs; i elaboració i gestió de polítiques escèniques».
Després d'aquestes reunions, en les quals el Consell cercarà el consens entre els diferents representants, es redactarà un document final on es definiran les mesures i les estratègies que s'hagin d'aplicar per rendibilitzar les escenificacions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.