TW
0

Porten pantalons sempre blancs, una faixa negre a la cintura i camisa grana. N'hi ha de grans i de petits, n'hi ha de forts i d'àgils, n'hi ha que estan a baix i n'hi ha que estan a dalt. Aquests són els trets més característics dels Castellers de Mallorca, que enguany estan d'enhorabona perquè ja compten amb 10 anys d'existència.

A més, el fet que també enguany l'Ajuntament de Ciutat els hagi cedit part de les instal·lacions del Centre Flassaders per establir-hi allà la seva seu, ajuda sens dubte a la consolidació de l'agrupació, que a partir d'ara utilitzarà el pati interior per assajar i una aula per fer-hi reunions.

Xicu Planells és un dels membres fundadors de la colla i segons explicà, el nombre de castellers de l'agrupació oscil·la entorn a les 120 persones entre, les que es troben homes, dones, nins i nines de totes les edats -la mes petita en aquest moment té cinc anys i aviat farà d'anxeneta.

«Les colles moltes vegades tenen una labor social interessant», opinà Xicu, qui destacà sobretot «l'esperit d'equip de l'activitat», així com el fet que pugui ser una activitat per desenvolupar «en família» que fomenta les relacions i el fet que fins i tot pugui tenir una vessant «d'inserció social», ja que dins de la colla dels Castellers de Mallorca tenen algun membre que ha estat al Projecte Home. «El més important és que el castell es carregui i descarregui sense esbucar-se», indicà Xicu, després de puntualitzar que malgrat que és la figura de l'anxeneta la que més llueix en un castell, tots els seus integrants siguin allà on siguin, (a la pinya, al tronc o al pom) són «igual d'importants».

Xicu també comentà la importància de les gralles i els tambors, instruments que acompanyen els castellers. «A més de tenir una funció indicativa per aquells castellers que no veuen el pom, tenen un so molt emotiu», indicà. Pel que fa a aquests deu anys de vida, Xicu en fa un balanç «molt positiu» i per al futur espera «seguir creixent» per arribar a fer castells de vuit.