Ferran Mascarell (a l'esquerra) amb Marie-Claire Uberquoi, Francesc Fiol, Gabriel Janer Manila i Catalina Sureda, al Baluard. | PERE BOTA

TW
0

La Fira de Frankfurt, l'Arxiu de la Corora d'Aragó, les relacions entre l'Institut Ramon Llull i el d'Estudis Baleàrics, i possibles convenis entre la Direcció General de Cultura de les Illes i la Secretaria General de Catalunya, centraren l'agenda d'aquest primer contacte entre ambdós consellers.

«Tenim la voluntat d'establir els vincles tan profunds com sigui possible amb les Illes, i el desig que les coses entre nosaltres vagin com més bé millor en benefici de la cultura», manifestà Mascarell com una declaració de principis. Continuà llavors anunciant que «el conseller i els seus col·laboradors tenen les portes obertes a la participació a la Fira del Llibre de Frankfurt perquè els escriptors i editors balears tinguin el lloc que els correspon en una iniciativa que ha de ser important per al conjunt de les cultures catalana i balear». En aquest sentit, Fiol respongué que «tenim un gran interès a tenir presència a la Fira de mà de la Generalitat i ara estam estudiant de quina forma podem cooperar».

Els consellers coincidiren també que «és bo i interessant» que es constitueixi «tan aviat com sigui possible» el Patronat que ha de gestonar l'Arxiu de la Corona d'Aragó», malgrat que dimecres aquesta proposta fou rebutjada durant el ple del Senat. «Pens que podem treballar plegats, tot i que és una convocatòria que depèn del Ministeri de Cultura, però si uns i altres posam disposició, aquest organisme podrà ser operatiu ben aviat», puntualitzà el conseller de la Generalitat.

Mascarell anuncià també que «s'han visualitzat» dues línies de convenis. Una d'elles té a veure amb el possible acord entre la Direcció General de Cultura de les Illes i la Secretaria General de Cultura de Catalunya per trobar fils d'intercanvi «com més forts millor» en el teixit cultural d'ambdues regions. A més, «es podria començar a estudiar, independentment de la Fira de Frankfurt, algun mecanisme de col·laboració entre l'Institut Ramon Llull i el d'Estudis Baleàrics».

Per acabar, el conseller de la Generalitat assegurà que «espera que se solucioni ben aviat» el conflicte de l'euroregió, ja que en la seva opinió «la cultura no ha de dividir i les obres d'art no han de fracturar la relació entre les dues regions, sinó tot el contrari».

A més de la reunió amb Fiol, Ferran Mascarell tingué temps de visitar el mural de Miquel Barceló a la Seu i la col·lecció permanent d'Es Baluard, Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma,del qual destacà no sols la seva «transformació extraodinària», sinó a més «l'elegància amb la qual s'ha resolt» la rehabilitació d'aquest edifici.

«Els arquitectes han fet molt bona feina, especialment pel que fa les obertures en cada una de les plantes i la il·luminació de l'edifici i també de les peces», afegí. Mascarell tingué així mateix paraules per a la col·lecció: «M'ha sorprès positivament. És una col·lecció magnífica i una gran aportació a les Illes de l'art del segle XX».