TW
0


Els arqueòlegs podran entrar a treballar el mes que ve al Centre d'Arqueologia i Restauració de Son Rossinyol. Així ho va anunciar ahir Bartomeu Vicens, conseller de Territori del Consell de Mallorca, durant la presentació de la memòria d'activitats que el departament de Patrimoni Històric hi va dur a terme l'any 2005. També va assenyalar que, abans que finalitzi aquesta legislatura, s'oferirà una exposició amb els objectes del vaixell explorat a Cala Sant Vicenç.

El conseller manifestà que les obres d'adequació del laboratori d'arqueologia estaven a punt i que pel juny es mostraran a la societat mallorquina perquè, tot just després, hi accedeixin els arqueòlegs. Ho esperen des que fa un any es presentà aquest centre on, de moment, només s'han realitzat cursos i feines de restauració de teixits. Son Rossinyol, una possessió que el Consell té llogada, es restaura sobretot amb doblers procedents del programa europeu Cultourets, liderat per Mallorca. Quant a l'activitat de Patrimoni l'any 2005, el que més hi abunda són les declaracions de Bé d'Interès Cultural (BIC), fins a 35, i de Bé Catalogat, fins a 38; o també que, l'any passat, una trentena de pobles encara no havia començat el seu catàleg. Una situació que només s'ha modificat en dos o tres que enguany ja l'han començat, segons declarà Joan Mas, director insular de Patrimoni Històric.

Des del primer de gener, els ajuntaments tenen per llei dos anys de termini per elaborar els catàlegs de protecció. Hi tenen l'assessoria del Consell si ho demanen, per la qual cosa redactar-los és «qüestió de voluntat», segons Vicens. El 2005 s'iniciaren tres expedients sancionadors per infraccions contra el patrimoni i es registraren trenta-una denúncies.