Els museus de tot el món visqueren ahir la jornada més especial de l'any ja que cada dia 18 de maig des de 1997 es commemora el Dia Internacional dels Museus. Enguany el lema que ha presidit els diferents actes preparats per a l'ocasió, escollit pel Consell Internacional de Museus, ha estat «Els joves i els museus», raó per la qual la major part de les activitats que es dugueren a terme ahir i durant tota la setmana a Mallorca han anat adreçades a aquest col·lectiu.
El Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma començà la jornada amb una original performance a càrrec dels alumnes de primer d'ESO de l'IES Bendinat, que triaren una temàtica propera a la seva realitat, les drogues, com a eix central de la proposta. L'espai triat fou el pati exterior d'Es Baluard on, vestits amb camiseta blanca i una lletra negra, s'ordenaren fins aconseguir l'eslògan «Yo tomo drogas ¿Y tú?». Paral·lelament, l'auditori d'Es Baluard acollia els treballs de l'IES Baltasar Porcel, l'IES Bendinat i l'escola Blau de Disseny, tots ells fruit de les visitestaller Opina, no et tallis, en els quals es convidava els joves a la reflexió entorn a temes d'actualitat.
La proposta de l'IES Bendinat, segons explicà la professora Cristina de la Fuente, consta de tres parts: la primera d'elles un vídeo gravat al centre escolar de la mateixa performance que es realitzà al pati; la segona, un mural amb videoprojecció que pren com a tema central la necessitat de conservar la mar neta, i la tercera proposta estava integrada per dos quadres, un d'ells titulat Tràfic humà, i l'altre Èxtasi (Mandala), ambdós amb un clar accent reivindicatiu. Per la seva banda, l'IES Baltasar Porcel exposà un cartell que al·ludeix directament a l'anorèxia, on es llegeix: «som perfectes?, mereix la pena?», que apareix acompanyat amb una videoprojecció. Per acabar, els alumnes de l'escola de Disseny Blau proposaren dos treballs col·lectius sorgits del seu recent viatge a la ciutat de Berlín. EMapa emocional de Berlín és una instal·lació dividida en tres parts on els 27 alumnes d'aquest centre han «prescindit de l'anecdòtic per fer una cosa més emotiva», comentà Isidre Alonso, professor de Blau. L'altra proposta consisteix en un diari «artístic» de les diferents visites realitzades pels alumnes d'aquest centre. Les mostres dels tres instituts es mantindran a l'auditori d'Es Baluard fins diumenge.
Ja el capvespre, les terrasses del centre d'art acolliren una mostra de dansa dirigida per la coreògrafa Mariantònia Oliver, a la qual assistí la ballarina Leticia Hoz, malgrat que els vertaders protagonistes d'aquesta activitat foren els alumnes de tercer i quart del Cicle Mitjà del Conservatori Professional de Música i Dansa de Palma, i els alumnes de saxòfon del Conservatori Superior de Palma, que prepararen una peça per celebrar aquest dia tan assenyalat. Segons destacaren Raquel Klein, Bel Aina Campomar i Aina López, alumnes del conservatori Professional de Dansa, la idea que inspirà l'obra fou «travessar l'espai». A més de les ballarines del Conservatori Professional, actuaren els alumnes de tercer cicle de primària del Maria Antònia Salvà, resultat del projecte Jocs Coreogràfics organitzat per l'Ajuntament de Palma.
Per altra banda, eMuseu de Mallorca, que ha preparat tota una setmana d'actes per commemorar aquesta data, començà el dia amb els nins de cinquè de primària del Sagrat Cor de Palma, que pogueren gaudir de cinc tallers relacionats amb el món de la museística, l'arqueologia i el patrimoni. Guiats per Esperança Melis i Paula Buades, del departament didàctic del centre d'art, els joves passaren primer per un taller arqueològic, on havien de desenterrar restes «d'ossos humans» amb els instruments que utilitzen els autèntics arqueòlegs. Llavors la feina dels joves consistí a catalogar fragments de ceràmiques reals amb l'ajuda d'un quadern. A continuació, la reconstrucció lliure de peces entretingué els alumnes, alhora que es donà idea del mètode de treball que segueixen els investigadors «de veritat». El darrer taller pel qual passaren els joves fou el de reproducció de peces, on els joves hagueren de reproduir, per exemple una punta de llança amb guix. «Els tallers que més ens han agradat han estat l'arqueològic i el de reproducció de peces», afirmaven els entusiasmats alumnes. El punt i final a la jornada la posà una festa, a la qual s'aproparen nombroses personalitats relacionades amb el món de la cultura de Mallorca.
EMuseu de la Catedra celebrà el seu dia amb una visita guiada gratuïta, mentre que eMuseu Krekovich i eMuseu Xim Torrents mantingueren durant tota la jornada les seves portes obertes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.