La mostra «La pell del real» s'articula a partir de tres motius iconogràfics constants en l'obra del català: el cos, l'escriptura i els objectes, segons explicà Valentí Roma. Fotos: J.TORRES.

TW
0

Els gravats realitzats per Antoni Tàpies entre 1971 i 1992 centren l'exposició La pell del rea, que es mantindrà des d'avui i fins al proper dia 16 de juliol a la Fundació la Caixa de Palma.

«El títol de la mostra és una declaració d'intencions de la manera com he volgut emmarcar la seva feina, fugint de plantejaments excessivament transcendentals o hermètics», explicà Valentí Roma, comissari de la mostra, després d'assenyalar que la seva «és una proposta humanista, una visió immediata i directa de la feina de Tàpies fent un esforç per defugir la visió transcendent» amb la finalitat que el públic «pugui gaudir del plaer visual i estètic de la pintura».

A més, el títol també ret homenatge a la filosofia de vida de l'artista, per qui «en la superfície de les coses es troba el que és transcendent perquè és reflex del més profund de la realitat». «El treball de Tàpies proposa una visió del món... mirar la realitat d'una altra manera», sentencià.

La pell del rea s'articula a partir de tres motius iconogràfics constants en l'obra del català: el cos, l'escriptura i els objectes. Segons explicà Roma, el cos humà apareix en molts dels treballs de Tàpies com un element suggerit, mentre que la paraula planteja una redundància sobre l'objecte representat, alhora que es presenta com un joc dirigit a l'espectador. Finalment, els objectes apareixen en l'obra de Tàpies convertits en relats visuals sobre ells mateixos.

«Quan Tàpies treballa sobre paper fa una aproximació més poètica però sense perdre la seva força habitual», comentà Roma, després d'aclarir que en la seva opinió els treballs sobre paper i cartró de Tàpies no sols esdevenen una part quantitativament important de la seva obra, sinó que «es tracta d'un episodi amb entitat pròpia».

La pell del rea està composta per un total de trenta-sis gravats i es complementa amb un audiovisual que funciona com una mena «d'epíleg» realitzat durant l'any 2003, on el mateix Antoni Tàpies explica la seva feina, alhora que diferents experts la comenten. Així, acaba sent un recorregut des que l'artista crea l'obra fins que s'exposa en una galeria o en un museu.

Per la seva banda, Josep Francesc Feliu, director de la Fundació la Caixa a les Balears, destacà que s'han organitzat visites comentades per al públic en gereral, a més de tallers per a grups escolars i també per a escoles d'estiu, a través de les quals els petits faran un recorregut per la mostra per descobrir els principals elements de la plàstica de Tàpies: matèria, símbols i colors... a banda d'intentar interpretar el sentit que prenen els tres elements iconogràfics de l'artista, i aproximar-se a l'alfabet en la seva obra.

La pell del rea és la quarta exposició que organitza la Fundació la Caixa aquest any 2006, durant el qual han visitat el centre d'art unes 75.000 persones; la mostra anomenada Herois i déus ha estat la més visitada.