La casa és fàcilment identificable per la lluna de la seva façana.

TW
0

PERE J. PASTOR. Sóller.
La casa de sa Lluna, que dóna nom al carrer on es troba ubicada, al centre de Sóller, serà reformada i habilitada com un espai cultural, de manera que es convertirà en un annex del Museu de Cultura de Sóller. Així ho van fer ahir públic Bartomeu Vicens, conseller executiu del Departament de Territori; Joan Mas, director insular de Patrimoni Històric, i Josep Ensenyat, director del Museu de Sóller.

La història de la casa de sa Lluna es remunta a l'època medieval. En les primeres investigacions realitzades, s'han trobat a l'interior de l'immoble restes d'un arc gòtic i altres singularitats arquitectòniques que daten del segle XV. Precisament, la lluna esculpida a la façana de l'edifici podria referir-se al cognom de la família que va habitar la casa després de la conquesta de 1229, segons va assenyalar Josep Ensenyat. A més, s'ha trobat una alfàbia que pot ser del segle XII. La casa inclou planta baixa, primer pis i porxo. Durant els segles XIX i XX, la casa va ser objecte d'algunes modificacions i reformes que en van alterar la fisonomia originària, com reformes a la cuina o als banys.

En un breu acte de presentació, les autoritats van afirmar que està en fase de redacció un projecte per a l'adequació de la casa de sa Lluna com a centre d'exposicions i espai permanent del museu. En primer lloc es duran a terme unes prospeccions arqueològiques tant al terra com a les parets i murs.

El director del Museu de Sóller, Josep Ensenyat, es va mostrar molt «agraït» per l'interès que ha demostrat el Consell a la casa de sa Lluna. Quant això, el conseller Bartomeu Vicens va manifestar que «el nostre propòsit és fer una catalogació dels béns nostres per garantir la preservació del nostre patrimoni».

Una vegada conclosos els discursos, els assistents es van dirigir cap a la casa de sa Lluna, on van inspeccionar l'estat ruïnós en el qual es troba l'immoble en aquests moments.

Curiosament, la casa de sa Lluna arribà a les mans del Museu de Sóller gràcies a un llegat de la seva última propietària, Shari Herbert, nord-americana d'origen. El cas acabà als tribunals perquè els seus fills reclamaven el seu dret legítim.

Sent la casa més antiga de què es té constància a Sóller, el Consell preveu ara rehabilitar-la i adequar-la per convertir-la en centre d'exposicions, perquè faci part de l'oferta cultural.