LL.G. / P.P. Sóller.
Ahir es presentà a la sala Magna de l'Ajuntament de Sóller l'obra Història de Sóller. De la Prehistòria a l'època musulmana, de l'investigador solleric Jaume Coll Conesa, director del Museu Nacional de Ceràmica de València. El llibre, que va ser encarregat per l'Ajuntament l'any 1998, es difondrà en fascicles a través del setmanari Sóller gràcies a un acord de col·laboració entre l'Ajuntament i el Grup Serra, que l'editarà de franc.
L'acte fou presidit pel batle, Carles Simarro, en presència de l'autor, del regidor de Cultura, Miquel Nadal, i de Pere A. Serra, fill il·lustre de la localitat i editor del setmanari Sóller, una publicació del Grup Serra.
Durant la presentació, Nadal assegurà que la publicació de la Història de Sóller -el primer compendi que es publica des del de Rullan i Mir, de finals del sXIX- «és una fita que culmina una feina encarregada per la Sala i que arribarà als ciutadans gràcies a la col·laboració de Pere A. Serra, que s'ha bolcat tant en aquest projecte com en moltes altres iniciatives culturals que duim endavant».
A continuació, Coll parlà del treball realitzat, del qual afirmà que «és el resultat de més de 20 anys de feina que vaig començar quan encara era un adolescent». L'estudiós remarcà que el document té 438 pàgines de text, 151 fotografies i 27 mapes que mostren la distribució dels pobladors de la Vall al llarg del temps. Amb més de 145 làmines que contenen devers 2.000 dibuixos, mostra per primer cop i de manera sintètica l'estudi de 136 jaciments de la Vall, un nombre molt superior al que es coneixia fins fa poc».
Així mateix passà revista, igual que en el llibre, a les aportacions anteriors amb una menció especial per a la de Rullan i Mir i, ja modernament, les de Bartomeu Ensenyat i Bill Waldren.
A continuació, prengué la paraula Pere Serra, el qual recordà que el manuscrit lliurat per Coll a la Sala l'any 2002 «s'havia perdut», i que després de la seva recuperació -l'autor en confeccionà una nova còpia- s'oferí a publicar-lo de manera gratuïta «amb l'única finalitat de facilitar la seva difusió entre els sollerics». Pere Serra remarcà un pic més el seu compromís amb la ciutat i es mostrà disposat a «dur endavant altres projectes, ja que en tenc el deure pel reconeixement que m'ha tributat el poble de Sóller».
Per acabar, el batle mostrà el seu «orgull i satisfacció perquè a la fi Sóller té una nova història en la qual podrem descobrir que aquesta no començà amb els nostres padrins, sinó molt abans, i aprendrem a estimar la nostra ciutat». Admeté que «altres iniciatives més urgents encara que tal vegada no més importants, havien relegat el treball dins un calaix», i remarcà que «finalment haurà vist la llum gràcies a la bona voluntat de tots els implicats, que hi han mostrat il·lusió i un total desinterès econòmic».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.