TW
0

XAVIER RIUTORT. Palma.
Les més diverses històries s'ajunten a l'exposició Coves de Manacor, de la prehistòria al turisme, tenint com a escenari les grutes d'aquest municipi.

A través de les diferents sales del Museu d'Història de Manacor, el visitant podrà descobrir, fins dia 23 de juny, els diferents usos que varen tenir les coves des de temps prehistòrics: refugi per a animals i per a persones, lloc d'enterrament, i indret d'amagatall per a pirates i contrabandistes, principalment.

L'Associació d'Amics del Museu d'Història de Manacor ha estat l'encarregada del muntatge, preparat gràcies al material d'un dels socis que té més material sobre el municipi.

Segons explicà Esperança Nicolau, membre d'aquesta entitat, «a la primera sala s'hi pot veure un vídeo sobre espeleòlegs, descobridors de profunditats mai no vistes. El visitant es podrà fer ja una idea de la gran diversitat i proliferació de coves per la geografia manacorina. La sala mostra plànols del municipi i visions estereoscòpiques, en relleu, d'algunes de les cavitats».

Per accedir a l'espai següent, s'ha de travessar una espècie de boca de cova, feta ex professo per a la mostra. Mitjançant aquest pas, «l'espectador accedeix a una sala on es reprodueix un enterrament. S'hi explica la cova de s'Homonet, anomenada així perquè conté un dibuix pretalaiòtic que reprodueix una figura humana. Un altre indret explicat és la cova des Moro, on es localitzaren jaciments de Myotragus, caprí autòcton de la prehistòria; i la cova dels Amagatalls, on es descobriren elements domèstics àrabs de l'època de la conquesta de Mallorca, el més important dels conjunts islàmics trobats. Possiblement, els habitants de la cova s'hi refugiaren fugint dels cristians», en paraules de Nicolau.

La segona sala és dedicada als refugis dels pirates, corsaris i contrabandistes. «S'hi explica la història d'un dels personatges que utilitzaren l'anomenada cova del Pirata. Fou una de les primeres grutes explotades per al turisme, ja a final del segle XIX», segons Nicolau. També s'hi mostra la cova del Tabac, emprada per a l'estraperlo d'aquest producte.

Les grutes que serviren d'habitatges humans són el tema de la tercera de les sales. Una família de pescadors fou qui ocupà la dels Pelats a Porto Cristo, a les acaballes del segle XIX. Una altra cavitat utilitzada per estar-hi era «la de sa Patroneta Perlines, on també vivia una família de pescadors, que fins i tot hi havia instal·lat dipòsits d'aigua i canonades, abans dels inicis de la Colònia del Carme, coneguda més tard amb el nom de Porto Cristo». Recordem que aquest gremi era marginat a la Mallorca camperola i piscífoba.

La sala mostra, amb un experiment, el mètode que se seguia a les coves per aconseguir-hi aigua dolça i per aprofitar-la.

«Els viatgers romàntics, descobridors i científics tenen el seu lloc d'honor a la quarta sala, de manera especial l'Arxiduc Lluís Salvador, Eduard Martel i Pere Caldentey. El seu esperit aventurer queda simbolitzat per maletes antigues», comenta l'expert.