L'Ajuntament de Calvià inaugurava ahir el «Parc Arqueològic de Calvià Puig de sa Morisca». Amb aquest nom tan rimbombant es posa a l'abast dels visitants un espai que ve a «enriquir l'oferta turística i cultural del municipi», una extensió de 35 hectàrees que destaca per la riquesa arqueològica.
Hi assistí una nombrosa representació de l'Ajuntament calvianer encapçalada pel batle, Carlos Delgado; el conseller de Turisme, Joan Flaquer; el director general d'Ordenació Turística, Josep Aloy, i convidats de procedència ben diferent (arqueòlegs, guies turístics, turistes, presidents d'associacions...), que reberen les explicacions de Víctor Guerrero i Manel Calvo, directors de les excavacions.
De fet, des de 1997 s'han fet diverses campanyes d'excavació a la zona que han acabat no fa massa dies (amb presses, perquè tot restàs a punt per a la inauguració). Calvo i Guerrero mostraren els diferents jaciments que es poden visitar al parc acabat d'inaugurar (n'hi ha tres, el des Fornets, el Talaiot de Son Miralles i el Túmul de Son Miralles, que no ho són perquè són en zona privada). Explicaren que s'han trobat peces ceràmiques provinents de tota la Mediterrània: «Aquesta era una zona d'intercanvi», explicava Calvo. Mentrestant, els polítics també dedicaven atenció a les casetes de roter o les sitges de carboners, que s'han refet com a mostra del patrimoni etnològic del municipi.
Un altre punt d'atenció el centren, a l'espai, les espècies protegides, com són la bufera arbustiva, la ginestra borda o l'orquídia endèmica del puig de sa Morisca, degudament «controlades» per la senyalització que s'ha instal·lat al parc. Guerrero es va atrevir a ironitzar amb la flora del parc: «Ens han crescut massa, aquestes espècies protegides. Haurem de parlar amb Medi Ambient perquè en permeti una retallada», digué amb mitja rialla.
De tota manera, la «joia» del parc la constitueix el jaciment del puig de sa Morisca, un lloc emblemàtic al municipi calvianer. Els treballs arqueològics duits a terme l'estiu passat tragueren a la llum dues habitacions que daten del moment de la Conquesta catalana (1229), adossades a la torre principal, d'època talaiòtica.
Víctor Guerrero assegurava ahir que segurament era l'habitatge d'un pastor per la humilitat de les dues estances, amb una llar de foc.
El puig de sa Morisca, amb una vista més que privilegiada de bona part de Calvià, tenia en època talaiòtica quatre torres de vigilància. La que s'ha tret a la llum és la principal, la més elevada, amb un angle de visibilitat de 360 graus. Així, permet veure tot el municipi, llevat de Bendinat i de Portals Nous. Fou des d'aquest punt que els pobladors islàmics albiraren les tropes del rei en Jaume en el seu desembarcament a Santa Ponça, que es narra aLlibre dels fets.
Per la situació estratègica, en temps de la Guerra Civil es construí damunt les restes talaiòtiques una altra torreta, de la qual encara ara es conserven restes. També hi resta una creu de fusta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.