«Es tracta d'una feina molt acurada perquè és una reproducció exacta del volum original, i això requereix desenvolupar una feina molt professional», explicà Sureda, per afirmà que aquest projecte ha suposat «tot un repte». 'editor del volum serà J.J. de Olañeta editor, que a parer de Sureda fa uns acabats «fantàstics».
Aquest projecte es va fer públic el març de l'any passat, quan s'anuncià que es faria la reproducció plana a plana dels 376 folis manuscrits que integren aquest conjunt de còdexs recopilats en el segle XIV -sota el regnat de Jaume II-. A més, es preveia adjuntar-hi informació complementària fruit dels diferents estudis sobre el volum que començaren llavors.
Actualment, i segons avançà la directora general, l'estudi històric, a cura de Pau Cateura, i el de l'època que abasta el volum (des de 1230 fins ben entrat el segle XIV), de Gabriel Ensenyat ja estàn acabats, com també les investigacions sobre el llibre en l'àmbit artístic, cultural i lingüístic.
Encara per acabar
En aquests moments, es du a terme la feina de postproducció de les fotografies fetes de l'original que il·lustraran el facsímil, i encara que «ho tinguem molt avançat», falta acabar l'estudi codicològic (centrat en l'arquitectura dels llibres manuscrits, és a dir, l'estudi que s'ocupa de la forma externa) així com l'estudi de les miniatures, a càrrec de Gabriel Llompart i d'Isabel Escandell. Els resultats d'aquests estudis s'adjuntaran al facsímil en forma d'annex per oferir-ne informació explicativa documentada. Aquest annex ha estat finançant pel Govern i també per la Banca March a través d'un conveni.
Paralel·lament, s'està duent a terme la restauració dels fols que es trobaven en estat deficient.
E Llibre de franqueses i privilegis de Mallorca és «el més important» que custodia l'Arxiu del Regne de Mallorca per la rellevància del seu contingut i també pel treball artístic que constitueix el volum en si mateix.
Es tracta d'una compilació realitzada pel prevere de Manresa Romeu des Poal, el qual recollí entre el 1334 i el 1339 la documentació referida als privilegis atorgats al poble pels reis Jaume I, Jaume II, el rei Sanç i Jaume III. El volum també conté alguns documents emesos per reis com ara Pere de Portugal, Frederic III de Sicília i Ferran IV de Castella, o ordres de papes com Innocenci IV i Joan XXII, o una còpia dels Usatges de Barcelona.
ELlibre de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, que presenta unes dimensions nobles de 385 per 275 mil·límetres i 103 de fondària, funcionava com una mena de constitució feudal que es jurava en pujar al tron. Per poder incloure-hi nous «articles» o privilegis, els jurats pagaven doblers, d'aquí que el llibre es mantingués sempre obert amb pergamins en blanc.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.