La llei de capitalitat preveu que Bellver sigui parc històric i natural

Cort tindrà competències en patrimoni històric en virtut de la norma

TW
0

M.T.F./M.D. Palma.
La llei de capitalitat el projecte de la qual va aprovar ahir el Consell de Govern, en la seva disposició addicional tercera, afirma que «el conjunt del parc i castell de Bellver queda declarat parc històric i natural a l'entrada en vigor d'aquesta llei» per després descriure què és el que entén aquesta disposició per parc i castell de Bellver: el conjunt, el jardí i el lloc històric existents en aquest emplaçament.

Segons es continua afirmant al projecte de llei, «sense perjudici de les competències en matèria de patrimoni històric d'altres administracions, corresponen a l'Ajuntament de Palma de Mallorca la planificació, l'ordenació i la gestió del conjunt. En el termini màxim de tres anys des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, l'Ajuntament ha d'aprovar un pla especial» per a tot el conjunt històric.

Aquesta disposició acaba dient que resten prohibides el conjunt d'activitats incompatibles o que posin en perill els valors històrics, culturals i naturals del parc i del castell.

L'Ajuntament també tindrà competències en patrimoni històric. Cort podrà prendre decisions patrimonials que, de moment, corresponien al Consell de Mallorca, extrem que també passa en temes d'urbanisme.

Des del Consell, en concret Bartomeu Vicens, conseller de Territori i Patrimoni, va apuntar que, si se dóna aquesta situació es tracta d'un extrem molt «delicat i preocupant», precisament perquè no ho hi hauria «un control supramunicipal». Des de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Rogelio Araújo, apuntava que la llei significa el «reconeixement de la majoria d'edat» per a la ciutat. En aspectes culturals, la llei de capitalitat proposa un consorci de cultura entre administracions que també prendria decisions en matèria arqueològica.