L'historiador de l'art i regidor de Cultura d'Inca, Bartomeu Martínez, presentarà demà a les 21 hores, a l'església de Santa Maria la Major d'Inca, el que és el seu primer llibre en solitari.
Amb el títoLa cristiandat medieval inquera. Joan Daurer i la taula gòtica de santa Maria d'Inca. 1373 aquest llibre -que enceta la col·lecció Àuria de l'editorial Lleonard Muntaner- vol divulgar la figura d'un dels pintors més importants del segles XIV i XV a Mallorca.
Eleit motiv d'aquest assaig és l'obra de Daurer que es conserva encara a la capella del baptisme de l'església de Santa Maria la Major i fou batejat per Daurer com Verge de Teotoko, que traduït del bizantí significa Verge en Majestat amb el seu fill en braços. «Aquesta taula, que originalment era la part central d'un retaule, és la més important de l'Edat Mitjana que es conserva a Mallorca pel fet d'anar firmada i d'incloure a més la data d'execució, l'any 1373», explica Martínez.
El llibre, amb una gran quantitat d'imatges detallades, gràfics i cronologies, estudia la sociologia de l'època a través d'aquesta taula. «Daurer va ser un pintor d'origen italià que va importar detalls pictòrics propis del Renaixement. Això es veu perfectament a la taula que conservem a Inca, que inclou anècdotes avançades per l'època com el fet que la Verge porti un canari a la mà o un anell al dit», afegeix.
Martínez, a través d'aquesta taula, explora també l'univers que envoltava un dels pintors amb més renom del segle XIV a Mallorca. «Daurer va ser hàbil per ubicar el seu taller al carrer dels pintors, un lloc situat al costat de Cort per on passava gent que anava a la Seu, els membres del Gran Consell i de la casa de la Universitat. Inca vivia llavors un període d'expansió que féu que el rector d'aleshores, Jacme de Olzeto, encarregués aquesta peça amb el vistiplau del bisbe», afegeix.
L'edició d'aquest llibre, que es presentarà també a la seu de la Societat Arqueològica Lul·liana que hi ha a Palma el proper 4 de maig, ha comptat amb el suport del Govern, de l'Institut d'Estudis Baleàrics, de la Universitat i de la Fundació Sa Nostra. L'obra inclou un apèndix documental, una historiografia sobre Daurer, un pròleg del director de la Biblioteca Diocesana, Gabriel Seguí, i un epíleg de l'historiador Gabriel Llompart.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.