El Consell homenatja «Diari de Balears»

La presidenta Munar oferirà dijous una recepció a tots els qui han treballat i col·laborat en el periòdic

TW
0

Diari de Baldears celebrarà el pròxim dia primer de maig el seu desè aniversari. Amb aquest motiu, la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, oferirà dijous, a les vuit del vespre, una recepció a l'equip del periòdic, a la qual són convidats tots aquells que hi han treballat o col·laborat des dels seus inicis.

El dia primer de maig, dilluns, i coincidint amb la data de l'aniversari, el periòdic oferirà als lectors un número especial que inclou una mirada retrospectiva des de 1996. Així mateix, regalarà una camiseta en la qual destaca el logotip que ha creat l'artista Joan Soler.

L'empresa editora ha previst que el primer de maig sigui el «dia» de Diari de Balears. Amb aquest objectiu, ha planificat una distribució massiva del periòdic en diferents indrets de Mallorca, entre els quals destaquen ses Salines, Santa Maria i Costitx, que celebren les seves tradicionals fires.

El rotatiu es fundà el mes de juny de 1939, poc després d'acabar la Guerra Civil. Òrgan del Movimiento Nacional, a final de la dècada dels 70 passà a la Cadena de Medios de Comunicación Social del Estado. El 1984, va ser adquirit per la societat Premsa Nova, amb participació majoritària d'Ultima Hora.

Baleares va sortir al carrer en llengua espanyola fins dia 30 d'abril de 1996, quan s'executà la directriu de l'empresa d'escriure el diari íntegrament en llengua catalana, un fet inèdit en la història de la comunitat.

Baleares visqué una transformació radical. Se'n canvià el disseny i la concepció periodística. S'hi incorporaren nous periodistes -Bartomeu Picornell, Antoni Martorell, Sebastià Bennasar, David Oliver, Guillem Bernat, Antelm Pujol, Pep Roig, Antoni Martí-, mentre el gruix de l'antiga redacció -Joan Riera, Patricio Candia, Nekane Domblás, Iñaki Otiza, Javier Jiménez, Carmen Ruiz i Kiko Mestre- ho feia a la Redacció d'Ultima Hora. Un altre canvi radical va ser la presència de correctors en la Redacció, una tasca que s'havia eliminat en l'edició de l'antic periòdic gràcies a un procés automatitzat. Llorenç Oliver, Joana Matas, Margalida Rosselló, Antònia Perelló, Miquel Àngel Llabrès, Miquel Llompart,... passaren -i alguns d'ells encara passen- pel sedàs lingüístic tota la informació. Va ser una feina incommensurable al principi, i que es perllonga encara el dia d'avui.

També entrà al Diari un nou equip de col·laboradors. Josep Melià, Guillem Frontera i Pere Fullana es responsabilitzaren de les planes d'opinió i dels editorials. Blai Bonet i Nadal Batle hi participaren des del primer moment, com també el periodista Biel Genovart i el glosador Llorenç Antich Móra, desapareguts tots en aquests darrers deu anys.