La Casa de Cultura acull una mostra sobre «Qui és qui a les lletres catalanes»

L'exposició compta amb 160 imatges, un audiovisual i un espai per accedir a internet

Melià, Janer Manila, Fiol, Arenas, Araújo i Sureda brindaren a la inauguració. | J. TORRES.

TW
0

Els rostres d'escriptors i escriptores com Guillem Frontera, Antoni Serra, Maria de la Pau Janer, Antònia Vicens, Pere Gimferrer, Baltasar Porcel, o Quim Monzó, i fins arribar a dos-cents centren l'exposició Qui és qui a les lletres catalanes. Els escriptors vistos pels fotògrafs. que estarà fins al proper dia 3 de juny a la Casa de Cultura de Palma.

La mostra va ser inaugurada ahir vespre amb la presència del conseller de Cultura, Francesc Fiol; la directora general de Cultura, Catalina Sureda; el director general de Política Lingüística, Miquel Melià, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Rojelio Araújo, com també amb la del president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila.

La part literària de la mostra, organitzada per l'Institut d'Estudis Baleàrics i la Institució de les Lletres Catalanes, està comissariada per Carme Arenas, mentre que Tanit Plana s'encarrega del comissariat fotogràfic.

Durant la presentació, Arenas explicà que l'exposició pren el nom de la base de dades que recull informació sobre prop de 1.500 escriptors i escriptores en llengua catalana. «En realitat aquesta mostra és per promocionar la base de dades», confessà Arenas després d'assenyalar que la finalitat és «mostrar el rostre dels protagonistes de les lletres catalanes» reunits pel criteri de territorialitat, gèneres literaris i edat.

«No hi ha una voluntat de reunir cares concretes sinó que les que formen part de la mostra hi són en representació de tot el col·lectiu d'escriptors», aclarí la comissària.

Prop de 160 instantànies d'uns 200 autors, un audiovisual amb intervencions d'escriptors al programa literari de Màrius Serra al Canal 33, i un espai on hi ha ordinadors per entrar a la base de dades componen la mostra.

Per la seva banda, Janer Manila opinà que es tracta «d'una exposició que ens arriba al cor, on hi ha història i actualitat d'allò que han estat i són les lletres catalanes». Manila també destacà que «estam poc avesats a llegir fotografies, que és una pràctica didàctica poc coneguda però interessant ja que és una activitat que incita a reflexionar sobre el que diu o explica la imatge».

Tanit Plana, comissària fotogràfica de la mostra, manifestà que «la varietat de les imatges escollides expressa molt bé una literatura que està viva».

La mostra es complementarà amb dues taules rodones, un recital poètic, un debat i una presentació al saló d'actes de la Casa de Cultura.