El «Falstaff» més amoral i políticament incorrecte arriba a l'Auditòrium de Palma

La proposta de Rafel Oliver Producciones està basada en diverses obres de Shakespeare

TW
0


«No estic nerviós perquè crec que l'equip d'actors que participa en l'obra ha treballat molt, tothom està preparat». Amb aquestes paraules descrivia ahir Konrad Zschiedrich com se sentia davant de l'estrena aquesta nit a l'Auditòrium de Falstaff, la nova producció de Rafel Oliver que dirigeix Zschiedrich. L'obra romandrà a Palma fins demà. Dissabte serà a l'Auditori d'Alcúdia i, diumenge, a Can Ventosa.

Protagonitzada per vuit actors, el muntatge es basa en un dels personatges més famosos de Shakespeare a qui l'autor anglès mai no va dedicar un títol propi. I per això el director ha realitzat una dramatúrgia pròpia «fidel al text» però construïda a partir de les dues parts d'Enric IV i amb fragments d'Enric V, Ricard II i Les alegres casades de Windsor.

«Es tracta d'una comèdia humana molt divertida amb tocs de tragèdia», va assegurar Zschiedrich. Caterina Alorda, Enric Garcia, Mònica Marcos, Pedro Mas, Vicenç Miralles, Rafel Ramis, Àlex Tejedor i Xim Vidal són els encarregats de donar vida als nombrosos personatges que apareixen a Falstaff. A l'obra, Shakespeare situa l'acció durant la Guerra d'Unificació anglesa, quan el país es trobava immers en una cruenta contesa. El príncep hereu és molt amic de Falstaff, un home que viu segons els seus principis i que es regeix només pels seus desigs. És algú sense moral que comet crims i que influeix en el jove príncep.

«El muntatge parla de les diferències que hi ha entre el que s'ha de fer i el que ens agradaria poder fer, entre l'obligació i el desig». Qüestions quotidianes que tenen difícil solució. «En el fons, Shakespeare parla del caos, de com un dia estàs en el més alt i, l'endemà, et trobes sol».

El director va voler destacar l'escenografia, «construïda en dos nivells que permeten jugar amb la trama», i l'immens treball dels actors, «que han de desdoblar-se en diferents personatges, el que suposa un esforç fora del comú». «El resultat que aconseguim s'apropa bastant al que volíem fer des d'un principi». Tanmateix, el públic i els programadors que acudiran avui a l'Auditòrium tindran l'última paraula.