CiU presentarà una proposició no de llei perquè tornin els bous de Costitx

El Congrés rebrà del grup català també una petició sobre les armes del rei en Jaume

Antoni Alorda del PSM i Jordi Xuclà de CiU.

TW
0

X.RIUTORT.Palma.
«Amb aquesta proposició no de llei que CiU presentarà, a petició del PSM, a la comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, volem que tornin de Madrid els bous de Costitx, peces dels jaciments de Pollentia i les armes del rei en Jaume, entre les que es troba la simbòlica cimera alada», explicà ahir Antoni Alorda, portaveu del PSM al Consell de Mallorca. «Aquesta iniciativa, fruit de les relacions entre el partit PSM i CiU, també planteja la creació d'un museu a Alcúdia, dedicat a l'antiga ciutat romana», segons paraules del representant de PSM.

Aquesta proposició no de llei es presentarà aquesta setmana després que el 21 de març el grup nacionalista català hi fes unes qüestions al Congrès sobre la tornada d'aquestes obres sense tenir-ne resposta.

«L'Estat de les Autonomies no és només Madrid, cal descentralitzar el patrimoni», manifestà Jordi Fluxà de Convergència ahir a la seu del partit PSM.

Segons explicà Alorda: «Són les obres que volem que es tornin. Pensam que aquestes obres estan mal exposades. La idea no és que les obres deixin de pertànyer a l'Estat, sinó que es depositin a l'Illa. Els bous no necessàriament han de tornar a Costitx, sinó a qualque museu de Mallorca, sigui de l'Estat o no».

«Són peces que tenen un important valor identitari, de fet les armes del rei en Jaume que actualment són a la Reial Armeria de Madrid, no tenen un interès artístic, sinó històric i simbòlic, però no per a Madrid. A més, la Reial Armeria és un centre amb pocs visitants», explicà Xuclà.

Entre les obres del jaciment de Pollentia es troben un cap de cavall, que fou exposat a l'exposició del món romà de La Caixa, dos mercuris, un escolapi i dos lars, que actualment es troben al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, com els bous de Costitx.

«No volguérem proposar-ho quan es discutia la tornada dels papers de Salamanca per no estorbar el seu propi procés, contràriament al que volien altres grups polítics. Ara pensam que és un bon moment, la tornada dels papers fou una primera passa en matèria patrimonial. A nivell polític comença a haver-hi més sensibilitat, hi ha possiblitats perquè es tornin les obres», explicà Fluxà.

«A l'Estat de les Autonomies que tenim és absurd continuar amb la mateixa política patrimonial i museística que es tenia al segle XIX. L'Estat espanyol no només és Madrid», segons paraules de Fluxà.