Un curset aproparà els XX segles d'història dels jueus a Mallorca

L'objectiu és conèixer la importància del col·lectiu jueu a l'Illa

TW
0

M.L.Palma.
La Fundació la Caixa acollirà des del proper dilluns dia 3 d'abril i fins dia 10 de maig el curs Jueus, conversos i xuetes a Mallorca. Vint segles d'història, a través del qual es farà una aproximació al col·lectiu jueu a Mallorca, com també un repàs a tot el que s'ha documentat de la seva presència a l'Illa.

El curs, organitzat pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències en col·laboració amb la UIB, ofereix una introducció històrica i cronològica dels jueus, conversos i xuetes del segle I al segle XX, i una anàlisi econòmica de la Mallorca medieval alta i moderna, com també una d'antropològica dels conversos i xuetes. Finalment s'analitzaran aspectes culturals com antroponímia, medicina i gastronomia d'aquest col·lectiu.

La primera ponència serà oferida pel coordinador del curs, Ferran Tarongí, que és el president del Col·legi d'Arqueòlegs, i per Helena Inglada. Tarongí parlarà de l'Arqueologia i el món jueu a Mallorca i Inglada farà una Aproximació política a la història dels jueus a la nostra illa.

«Els jueus fa més de 2.000 anys que s'instal·laren a Mallorca i curiosament és un dels col·lectius de què menys se sap», indicà Tarongí, qui troba «important» admetre que «els jueus han tingut un pes polític i econòmic fonamental en l'evolució històrica de l'Illa». El coordinador assegurà també que «si hi ha un fil conductor en la història de Mallorca, aquest són els jueus», ja que «la seva importància està documentada».

La resta de sessions seran impartides per Lleonard Muntaner, Josep Amengual, Margalida Bernat, Jaume Serra, Carles Manera, Rosa Planas, Antoni Contreras i Pere Fullana.