UM i oposició negocien alguns canvis al Pla de gestió del patrimoni històric

PSM i PSOE consideren que el document té moltes mancances i hi presenten esmenes

El convent de Sant Bartomeu d'Inca serà declarat Bé d'Interès Cultural.

TW
0

M.DÍAZ/T.BLASCO. Palma.
El Pla de gestió del patrimoni històric per als anys 2006-2007, presentat pel Consell fa unes setmanes, ha rebut crítiques des de diferents estaments relacionats amb el sector. Retirat del ple de la institució per Bartomeu Vicens, conseller de Territori, aquest va demanar a la resta de partits les seves aportacions. Les del PSM xoquen frontalment amb la proposta d'UM, ja que els nacionalistes plantegen que la defensa del patrimoni ha de ser «en tots els seus vessants» i entendre's com «quelcom global». El PSOE considera que, en matèria de patrimoni, el «Consell és poc valent» i ha presentat 26 esmenes al Pla.

La protecció del patrimoni històric és un dels aspectes del Pla que, entre molts altres, es puntualitzen des del PSM apuntant que s'hi han de vincular «la conservació, restauració, difusió i investigació». «El pla hauria de determinar els criteris que permetin la catalogació del patrimoni aplicant la figura més adequada», va dir en relació amb la proliferació de declaracions de Bé Interès Catalogat. El PSM creu que és bàsica la creació d'equips multidisciplinars per efectuar les tasques de catalogació i dissenyar plans de catalogació de patrimoni moble, immoble, etnològic, delimitació de jaciments o monuments i elaboració de la carta subaquàtica ja que Balears és, amb Canàries, l'única comunitat que no la té.

Joan Mas, director de Patrimoni Històric, confirmà ahir que UM «està negociant» amb PSM i PSOE per presentar de nou el Pla de gestió del patrimoni al ple del CIM de dilluns. «Sempre que es negocia és per millorar», fou tot el que va voler dir.

Bàrbara Bujosa, consellera del PSM al Consell, explicava ahir que, segons el seu partit, el Pla ha d'incloure també les biblioteques, museus i arxius -cosa que no succeeix amb el document elaborat per la Conselleria de Territori, de la qual depèn el departament de Patrimoni Històric-, «independentment que les competències les detenti Cultura o Territori, sobretot quan es tracta de la mateixa institució». La visió del patrimoni, afegeix, «ha de ser més universal». Cal recordar que, durant aquesta legislatura, UM regeix ambdues àrees des de dues conselleries diferents.

Quant als museus, el PSM proposa desenvolupar la «Llei de museus» i diu que «les prioritats han de formar part del Pla de gestió». Els arxius també haurien d'incloure's, tenint en compte que «Mallorca és molt rica en patrimoni documental, el Consell en té un important llegat i, a més, un servei com el de l'Arxiu del So i de la Imatge».

Els nacionalistes es pregunten per què quan es parla de col·laboració amb entitats cíviques interessades en la conservació del patrimoni, al Pla no «es refereix a ARCA o a la Secció d'Arqueologia del Col·legi de Llicenciats».

El PSOE ha presentat 26 esmenes al Pla a més de considerar, en paraules de Cosme Bonet, que és «poc ambiciós, poc concret i que, en general, l'actuació del Consell en matèria de patrimoni és poc valenta», recordant temes encara candents i polèmics com és el pont del tren, l'edifici de Gesa i la Real.