Una obra de Remígia Caubet, amb les més significatives d'escultores del segle XX

La mostra, que s'inaugura demà, s'exhibirà al convent de Santa Agnès de Sevilla

TW
0

L'escultura Virgen del colegio, de la mallorquina Remígia Caubet, desapareguda l'any 1997, farà part d'una mostra col·lectiva que es podrà veure demà, dia 7 de març, i el 22 d'abril a les sales del convent de Santa Agnès de Sevilla.

Segons explicà Damià Ramis Caubet, fill de Remígia i també escultor i pintor, la idea d'aquesta exposició sorgí arran de la publicació de la tesi doctoral de la professora Raquel Barrionuevo, De escultoras y escultura, en la qual l'experta ofereix una anàlisi sobre les creacions de quaranta dones escultores durant el segle XX.

Virgen del colegio és una maternitat elaborada amb bronze entre els anys 1979 i 1980 de 88 centímetres per 70 per 57 que Caubet realitzà per si mateixa copiant la que creà per al col·legi de Monti-sion amb fusta policromada. «No és una Mare de Déu, perquè la meva mare no feia imatgeria sinó maternitats, en un intent de paganitzar les mares de Déu», puntualitzà l'escultor.

La mostra, titulada Re-existencias, ha estat coordinada per Juan Carlos Arañó, catedràtic de Belles Arts de la Universitat de Sevilla, i la professora Raquel Barrionuevo n'és la comissària.

Segons la Junta d'Andalusia, la institució que promociona l'exposició, l'objectiu perseguit és recuperar la memòria de les escultores més significatives que han treballat a l'Estat durant el segle XX i posar en relleu la seva obra. Paralel·lament, el projecte permetrà no tan sols considerar el paper de la dona en l'àmbit del treball social, sinó també una profunda reflexió sobre les seves aportacions artístiques, els procediments i els materials emprats, i les innovacions temàtiques i conceptuals d'aquestes artistes.

A més de peces de Remígia Caubet, el muntatge aplega obres d'Eulàlia Fàbregas, Carmen Jiménez, Emilia Xargay, Cristina Iglesias, Elena Laverón, Teresa Eguíbar o Nuria Carrasco, entre altres.

Les peces han estat cedides per les artistes mateixes, o bé localitzades en col·leccions privades o en préstec temporal pel Museu Nacional i Centre d'Art Reina Sofia; el CAAC, de Sevilla; Artium de Vitòria-Gasteiz; el museu d'art contemporani Patio Herreriano i la Sala de Girona.

Ramis explicà que, si bé la mostra s'exposarà primer a Sevilla, ell mateix ha «proposat» a la comissària dur-la a Mallorca. Tanmateix, tot i que no hi ha «cap impediment», és necessari «trobar un patrocinador».