TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
L'estàtua del centurió romà que presidia l'inici de la Rambla dels Ducs de Palma, i que va ser destruïda per un camió durant un accident fortuït, tornarà al seu lloc original. En realitat, el que tornarà al pedestal, ara buit, serà una nova peça que es farà als tallers de canteria de l'entitat educativa Artífex Cultural, d'Inca, que dirigeix Miquel Ramis. Tant la peça trencada com la que l'acompanyava a la Rambla, i a la qual li falta un braç, són còpies de pedra de dues escultures de gran format, portades pel cardenal Despuig de Roma, que representen dos soldats de l'Imperi. Les originals, de marbre, van formar part de la col·lecció del prelat, que exhibia a Raixa, i ara es veuen al pati del Castell de Bellver.

Tomeu Bestard, arxiver de Cort, va explicar que l'Ajuntament de Palma ja compta amb els diners que ha pagat l'empresa d'assegurances després de l'envestida del camió i que «només falta finalitzar els tràmits administratius» perquè Cort encarregui a Ramis la construcció de l'estàtua. L'obra ha estat pressupostada en 18.000 euros (uns tres milions de pessetes).

Aprofitant la circumstància, l'Ajuntament ha decidit restaurar el braç de l'altre centurió, treball que també es farà a Artífex «però que pagarem nosaltres», va apuntar Bestard amb referència a la institució municipal. També per a aquest treball s'ha destinat una partida de diners «que sortirà específicament del pressupost de restauració de monuments», va afegir l'arxiver.

Ramis va explicar que a l'entitat que presideix «ens assabentàrem del que havia succeït amb el camió i presentàram un projecte a l'Ajuntament de Palma per construir una nova peça de pedra de Santanyí, que és del que estava feta la que va ser destruïda, en comptes d'una de resina, una possibilitat que s'estava estudiant». Bestard va confirmar que s'havia parlat amb el Museu de Mallorca, on treballa un especialista a donar forma a còpies de resina.

Seran els professors d'Artífex, on «feim feines d'alta exigència tècnica», els encarregats de modelar la pedra de la qual sortirà el nou centurió. «Els alumnes participaran durant el procés de debastat de la pedra, un bloc rectangular, i en el polit final». Per 'donar vida' al soldat s'utilitzarà el que es denomina «còpia per punts». Ramis explica en què consisteix: «L'escultor va prenent referències de l'original i les transporta fins al bloc de pedra». «Aquest mètode serveix per ubicar els paràmetres generals de la figura, quedant a 0'5 centímetres del tallat final; aquí s'acaba el treball rutinari de desbast i comença el vertader treball de talla».

En aquesta entitat «sense ànim de lucre», que aviat oferirà el seu projecte educatiu per Internet a través de www.artifex.org, són experts en el maneig de la pedra i han participat en la restauració de les torres de la Seu.