Descobreixen dos nous satèl·lits que orbiten al voltant del planeta més llunyà del sistema solar: Plutó.
Els autors de la trobada han estat investigadors de la Universitat Johns Hopkins en Laurel (Estats Units d'Amèrica).
Al planeta se li coneixia ja un satèl·lit, Xaron, des de fa trenta anys.
Les conclusions d'aquest estudi són ja a l'abast de la comunitat científica internacional a la publicació científica Nature.
Alguns científics varen sospitar que el planeta podria tenir altres satèl·lits més petits, per les seves condicions astronòmiques, encara que la gran distància que el separa del planeta Terra en feia molt difícil la identificació, per no comptar amb instruments prou efectius per trobar-los dins l'òrbita de Plutó.
Els científics informen que la identificació d'aquests dos satèl·lits ha estat gràcies a les imatges preses pel telescopi espaciaHubble, mitjà amb el qual es varen poder veure per primera vegada des del planeta Terra.
En comparació amb el satèl·lit Xaron, que és la meitat de gran que el planeta Plutó, les dues noves llunes, anomenades amb els minúsculs noms «P1» i «P2», són petites.
Els científics remarquen que és molt difícil d'estimar la seva mida exacta, ja que calcular-ho a partir de la seva lluminositat a les imatges requereix conèixer-ne quina és la seva capacitat reflectant. Els experts assumeixen que la reflectivitat indica que ambdues són d'entre 48 i 165 quilòmetres d'amplada, en comparació amb el diàmetre de Xaron, que és d'uns 1.200 quilòmetres. Els investigadors estimen que «P1» té una òrbita al voltant de Plutó una vegada cada 38 dies i que «P2» ho faria cada 21 dies.
Els científics creuen que Xaron es va formar de la mateixa manera que la nostra Lluna, és a dir, a partir de rebuigs estel·lars creats quan un altre objecte còsmic va colpejar contra el seu planeta principal.
En un segon estudi de l'Institut d'Investigació del Sud-oest de Boulder (Estats Units d'Amèrica), els científics suggereixen que una petita quantitat de material d'aquest impacte sobre Plutó es va reunir sota la seva pròpia gravetat per formar «P1» i «P2».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.