El Claustre de Sant Bonaventura, o claustre del convent dels Franciscans, com se'l coneix a Llucmajor, ha tingut un bon nombre d'usos civils des de la desamortització de Mendizábal: escorxador, caserna de la Guàrdia Civil, calabós o jutjat de pau. Aquest conjunt arquitectònic monumental, que data del segle XVII, mostra de l'humanisme franciscà, ha patit per aquest motiu un greu deteriorament que fins i tot ha posat en perill la seva estructura.
Ara, amb el projecte de rehabilitació i reforma, pel qual ahir es va posar oficialment la primera pedra, el claustre es vol convertir en el centre cultural de referència del municipi de Llucmajor.
En total està previst que s'inverteixin en el projecte 3.848.575,09 euros, dels quals la Conselleria de Turisme del Govern n'aportarà 3 milions a través del Pla de desestacionalitzacio turística.
Les obres suposaran la recuperació total de l'edifici, actualment en estat de runa. Així, afectaran una superfície de 2.571 metres quadrats que comprenen la planta baixa més dues del claustre, més els 958 d'un edifici annex. En aquest edifici es construiran una entrada, el hall, banys, un ascensor, un auditri, una sala de projeccions i les oficines de gestió del centre cultural. Al claustre hi haurà quatre sales a la planta baixa i quatre a la primera. Allà hi haurà també un centre d'estudis que durà el nom de Pere Boscana i l'arxiu històric municipal.
Durant l'acte de col·locació de la primera pedra de les obres, realitzat ahir i al qual assistiren el president del Govern, Jaume Matas, i el conseller de Turisme, Joan Flaquer, el batle Lluc Tomàs recordà totes les persones i institucions que han ajudat l'Ajuntament de Llucmajor en aquest projecte des que s'engegà l'any 1999. Especial fou el record per a Bartomeu Font, historiador i cronista oficial de la ciutat desaparegut recentment, a qui hi haurà una sala dedicada en el nou centre, segons anuncià el batle.
Els treballs de restauració ja han donat una primera i agradable sorpresa: la trobada d'un centenar de teules pintades, a més de diverses i importants pintures murals, que estan sent estudiades per tècnics de la UIB i pel reconegut arqueòleg Guillem Rosselló Bordoy.
Actualment ja treballen en el Claustre de Sant Bonaventura dos equips de la UIB en la restauració d'aquests elements, dirigits per Rosselló Bordoy i amb un pressupost total de 27.000 euros.
Els informes tècnics assenyalen que les pintures murals podrien tenir un important valor artístic.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.