TW
0

L'artista conceptual català Perejaume presentà ahir al Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma,Es Baluard, Amidament de Joan Coromines, una reflexió personal sobre la vida i l'obra del filòleg català Joan Coromines. L'exposició es mantindrà a Es Baluard fins al proper 26 de març, i és el resultat de l'encàrrec que va fer la Fundació Caixa Catalunya a Perejaume.

La proposta del creador està constituïda per una videoinstal·lació sonora on Perejaume, que es volgué mantenir en tot moment en un discret segon pla, ha intentat reflectir, «a través d'una mena de monstre o ninot» compost per línies isòbares i isòtropes que recorden l'onatge marí i les seves corbes, «la vastedat de l'obra de Coromines», i també representar amb aquesta mena de mapa topogràfic les llargues passejades que va fer el filòleg a la recerca d'informació per a la confecció dels seus diccionaris. Paral·lelament, l'audiovisual recull, a través d'un sol cop de veu, «el so que tindrien tots els topònims que trobà Joan Coromines, pronunciats a la vegada».

La videoinstal·lació es complementa amb l'exposició, comissionada per l'artista, del fitxer de 36 calaixos que contenen les cèdules que anà acumulant Joan Coromines durant gran part de la seva vida. Aquestes cèdules servien aleshores al filòleg per apuntar la informació que anava obtenint en les enquestes que feia a la gent per tots els territoris de parla catalana. Posteriorment les utilitzà per elaborar els diccionaris etimològics de català (Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana), castellà (Diccionario crítico etimològico castellano e hispànico), aranès (El parlar de la Vall d'Aran) i el toponímic (Onomasticon Cataloniae).

Precisament fou en el primer tom d'aquest darrer diccionari, Toponímia antiga de les Balears, on treballà conjuntament amb el menorquí Josep Mascaró Passarius. També formen part de la mostra un petit cedulari de devuit calaixos i una taula on es poden consultar les seves obres de referència.

Finalment, s'exhibeixen onze llibretes manuscrites on Coromines apuntà «quasi de manera obsessiva» cada una de les 1.332 excursions que realitzà a la recerca de l'origen de les paraules, a més d'un aplec de nou fulls originals i un manuscrit amb la redacció dels itineraris.

Així, l'exposició dedicada a Coromines uneix la llengua en el seu sentit més ample i l'art conceptual amb l'objectiu, com digué Perejaume, de «prendre mides a Coromines». Per la seva banda, el director gerent de la Fundació Caixa Catalunya, Àlex Susanna, comentà que «no es tracta d'una mostra documental», sinó de l'amidament de la vida i l'obra de Coromines. «En aquesta mostra es produeix una empatia fruit d'un diàleg intens entre Coromines i Perejaume», afegí Susanna.

Per acabar, la directora d'Es Baluard, Marie-Claire Uberquoi, destacà les «afinitats» entre ambdós pel que fa «l'interès per la llengua catalana i la seva afició pel paisatge».