Les màquines passen per ull la cova de Montuïri

TW
0

Les obres de desdoblament ja han arribat al terme de Montuïri, on ahir horabaixa es procedí a enfonsar la cova d'en Malaneu. Joan Mas, director insular de Patrimoni, assenyalà que «tan sols se n'han destruït les solls i tota l'actuació s'ha efectuat sota control arqueològic. El que s'ha fet ha estat aplicar el projecte, perquè Patrimoni garanteix la salvaguarda de les dues coves, de la gran i de la cavitat on s'han trobat les restes humanes».

Altres fonts consultades per aquest diari assenyalen que l'abast de l'acció de la piconadora, ahir horabaixa, excedeix allò previst en el projecte.

La cavitat en qüestió s'havia d'eliminar en part per permetre-hi el pas de la carretera que ha d'enllaçar Palma i Manacor, al punt quilomètric 28, on la via passa entre aquest element pretalaiòtic i un pou, declarat també BIC.

Situacions com aquesta es repeteixen una vegada i una altra en les obres del desdoblament. Els molins del Pla de Sant Jordi, la creu de terme; i la fita entre Palma i Algaida, l'antic hostalet a l'entrada de Montuïri, en són exemples. I, uns metres més endavant, la fita entre ambdós termes, el monòlit commemoratiu de la carretera del puig de Sant Miquel; a més de la cova d'en Malaneu.

Ferran Tarongí, president del Col·legi d'Arqueòlegs, assenyalà que les institucions «sempre fan igual, cometen el mateix error de manera sistemàtica i intencionada; hi ha manca de previsió en el departament d'Obres Públiques i desgovern en el de Patrimoni».

Avui mateix es procedirà a retirar les pedres de la cova amb la supervisió d'un arqueòleg. Després, s'ha de procedir a la construcció d'una cúpula de formigó per conservar la cavitat on s'han trobat les restes humanes. Les excavacions hi començaran quan la carretera, que ha de passat per damunt, estigui acabada.