TW
0


La poesia de les Illes Balears es va convertir dijous en un gran reclam cultural al barri de la Barceloneta. L'exposició Irradiacions, que s'exposa aquests dies a la seu del Museu d'Història de Catalunya, va encetar el seu programa d'activitats complementàries amb un recital que va tenir com a protagonistes Josep Lluís Aguiló, Sebastià Alzamora, Ponç Pons, Carles Rebassa, Antoni Vidal Ferrando i Jaume Pomar. El poeta Bartomeu Fiol va excusar la seva assistència per motius de salut. Tots ells varen ser presentats pel periodista i col·laborador de Diari de Balears Maties Salom, que va oficiar com a mestre de cerimònies.

El públic va omplir la cinquantena de cadires de l'auditori, fet que provocà que alguns dels assistents seguissin el recital dempeus i entre ells s'ha de destacar la presència dels poetes Sam Abrams, Andreu Gomila i Àngels Gregori, la directora de l'Espai Mallorca de Barcelona, Amanda Vic, i el coordinador del programa d'activitats, Rafel Vallbona, entre d'altres. Tots pogueren gaudir, de forma privilegiada, d'un mostrari antològic de les maneres de fer i de dir dels creadors illencs que estan fent que la poesia en llengua catalana continuï mantenint-se al nivell d'excelsitud de tot el segle XX.

El primer a prendre la paraula va ser el menorquí Ponç Pons. I si el dia de la inauguració de la mostra a Barcelona -el passat 27 de gener- va fer servir la seva veu per dir la poesia de mestres com Blai Bonet o Miquel Àngel Riera, ahir foren seus els versos que se varen poder escoltar a l'auditori. La característica general que va impregnar el recital fou el to reivindicatiu dels creadors, que en tot moment alertaren de la necessitat de continuar defensant i protegint la llengua catalana.

La presència a l'auditori de nombrós públic de fora de les Illes també provocà que alguns dels poemes fossin explicats abans de la seva lectura per facilitar la comprensió tant dels components lingüístics d'algunes de les peces com els seus referents culturals del microunivers illenc. Un dels moments àlgids de la nit va ser quan Carles Rebassa va agafar el torn de paraula i va pronunciar els poemes millor reivindicatius de la nit.