El Govern holandès ha decidit tornar als hereus del marxant d'art jueu Jacques Goudstikker 202 quadres que el col·leccionista hagué de vendre a preu de saldo durant la Segona Guerra Mundial, segons informà ahir el Ministeri de Cultura en la seva pàgina web.
La secretària d'Estat de Cultura, Medy van der Laan, decidí seguir el consell de la Comissió de Restitucions i tornar als hereus de Goudstikker les obres que feien part de la seva col·lecció comercial a començament de maig de 1940.
Es tracta de 202 llenços que inclouen obres de grans mestres holandesos, flamencs i italians, com Hans Memling, Pieter Paul Rubens, Anton van Dijck, Tintoretto, Veronese o Lucas Cranach.
Fins a 40 quadres més reclamats per la família no tornaran als hereus perquè no és segur que el maig de 1940 pertanyessin a Goudstikker i 21 quedaran en mans dels seus propietaris actuals, ja que la viuda del marxant els cedí l'any 1952 mitjançant un acord amb l'Estat holandès. A més, quatre de les pintures no es tornaran perquè, segons la Comissió de Restitucions, han desaparegut.
Diverses de les obres són al Rijksmuseum d'Amsterdam, la pinacoteca més important del país, i la resta es troben distribuïdes en diferents museus.
La col·lecció Goudstikker ha estat objecte d'un llarg procés legal a Holanda impulsat pels hereus originals.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.