El Museu de Manacor commemora el seu 80è aniversari «fent història»

La torre dels Enagistes acull una gran exposició de peces pròpies

TW
0

A.B. / J.S. Manacor.
Vuitanta anys d'història poden semblar pocs. Ara bé, si l'entitat que els és un museu com el de Manacor, pot significar moltes de coses. La primera i la més positiva és, tal vegada, que la ciutat ja fa anys que es preocupa pel seu passat.

Ahir l'entitat inicià els actes del seu vuitantè aniversari inaugurant una exposició que marca l'evolució de les dependències museístiques, remuntant-se fins aquell llunyà 26 de juny de 1926, quan mossèn Aguiló inaugurà a la torre de ses Puntes el primitiu Museo Arqueológico Municipal.

Aquella torre va ser el primer habitacle per a les restes arqueològiques del terme municipal. Pocs anys després, el 1931, les peces foren traslladades al convent dels Dominics, per tornar a dur-les el 1951 a la parròquia de Nostra Senyora dels Dolors, fins que l'any 1985 trobaren la seva ubicació ja definitiva a la torre dels Enagistes. Aquest és el lloc on es custodien i que enguany acollirà tota una sèrie d'iniciatives socioculturals amb motiu de la destacada efemèride.

Els actes començaren ahir vespre amb la inauguració de l'exposició commemorativa del vuitantè aniversari. Entre altres, hi eren presents el batle de Manacor, Antoni Pastor; la regidora de Cultura, Maria Antònia Mercant; i el president de la Fundació Sa Nostra, Andreu Ramis.

A la mostra s'hi pot veure tota classe d'objectes recollits durant la trajectòria de la institució, com ara rajoles antigues, creus de terme o una màquina de capolar figues de moro, tot acompanyat de panells explicatius sobre la història i la idiosincràsia del Museu.

Els pròxims actes prevists són dues conferències, una el dia 23 d'aquest mes titulada Un exemple de decoració popular: la torre dels Enagistes; i l'altra, titulada Projecte d'intervenció arquitectònica a la torre dels Enagistes, el 16 de març. L'exposició estarà oberta fins dia 2 d'abril.