«La novel·la explica el paper de la identitat a l'Europa del segle XXI»

Màrius Serra va guanyar el Premi Ramon Llull amb l'obra «Farsa»

TW
0

«Dedic el premi als altres escriptors que s'han presentat al premi, al meu fill Lluís i a Ramon Llull, que és el pare de la llengua i la literatura catalana». Amb aquestes paraules es va dirigir Màrius Serra als mitjans de comunicació després de saber-se guanyador de la XXVI edició dels Premis Ramon Llull de les lletres catalanes amb la novel·la Farsa.

La proposta de Serra es desenvolupa al context del Fòrum de les Cultures de Barcelona i se centra en la història de quatre personatjes àrabs que desapareixen després de passar per les mans d'un mag conegut com el Gran Morelli -nom que donava títol al text que Serra presentà als premis. Arran de les desaparicions, s'introdueix «una trama de recerca» encapçalada per un expresidiari i un llibreter retirat, que «s'acaba resolent amb un joc de paraules». El Casino de Barcelona es converteix a Farsa en una «al·legoria del món occidental», indicà Serra.

«No he volgut fer una novel·la realista sobre la immigració perquè no en som capaç, sinó que és una novel·la profundament europea» que pretén explicar «el paper de la identitat en l'Europa del segle XXI», va argumentar.

L'escriptor i columnista va explicar també que Farsa ha estat en la seva ment durant anys i van ser les memòries de Robert Jodin, «pare de la màgia», les que van inspirar la narració.

El llibre, clarament impregnat per la màgia, el misteri i el sentit de l'humor, que són algunes de les «passions» confessades de Serra, es divideix en 36 capítols, com les caselles de la ruleta russa, i compta amb més de 500 pàgines. Sortirà a la venda dia 23 en català, i més endavant en castellà.

Carles Pujol, en representació del jurat del guardó, dotat amb 60.100 euros, opinà que Farsa «és una sàtira amb una exhibició extraordinària del sentit de l'humor», virtut «molt valorada», en el món de la literatura.