Els lligalls de la Generalitat republicana que des de 1939 estaven dipositats a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca completaven ahir matí el seu viatge de retorn a Catalunya, en «un dia molt important per a la democràcia», segons deia la consellera de Cultura, Caterina Mieras.
Amb prou feines tres hores després que arribassin al modern edifici de l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, Mieras comparegué en una multitudinària trobada amb la premsa per explicar que els «papers de Salamanca» han arribat «en perfecte estat, amb un trasllat que s'ha fet correctament».
La consellera informà que havia tingut coneixement del trasllat -realitzat durant la nit- per una telefonada de la ministra Calvo a primera hora del matí i, de fet, es convocà la premsa amb poc més d'una hora d'antelació.
Mieras digué: «Comprenc i compartesc els criteris de seguretat i de prudència amb què s'ha efectuat el trasllat des de Madrid a Sant Cugat i potser jo hauria fet el mateix».
Per la consellera, és important que no es visualitzi una imatge de vencedors ni de vençuts: «Avui és un gran dia perquè ha vençut la democràcia, s'ha fet justícia i s'ha complert una llei que havia aprovat al Parlament la gran majoria dels grups polítics, a excepció del Partit Popular».
Els lligalls han quedat dipositats a la secció primera de la planta cinquena de l'arxiu i ocupen menys de deu metres lineals de prestatgeries.
Lloms
Al llom de cada arxivador apareixen escrites les inicials de l'Arxiu Històric Nacional i la paraula Barcelona, a més del número de lligall. A les prestatgeries es troben totes les caixes des de la número 1 a la 507, a excepció de set arxivadors que corresponen als números 150 al 156.
El subdirector d'arxius de la Generalitat, Ramon Alberch, assegurà que «la documentació d'aquelles set caixes s'ha repartit entre la resta de caixes que han arribat a Sant Cugat» i només han quedat a Madrid «alguns expedients referits als jutjats de Vilafranca i Igualada, que la comissió mixta ha decidit traslladar en la segona fase».
Precisament, en aquesta segona fase es tornaran a Catalunya tots els documents de l'Arxiu de la Guerra Civil referits a sindicats, partits privats i entitats, que estan sent identificats per la comissió mixta.
Alberch anuncià que «els papers de Salamanca seran consultables per qualsevol especialista o ciutadà interessat en un termini d'una setmana. Pel subdirector d'arxius, amb l'arribada dels papers de Salamanca es conclou el trencaclosques i es completa «la memòria històrica de la Generalitat republicana».
Sense concretar una data per necessitats d'agenda, la consellera Mieras apuntà que l'acte institucional i la inauguració de l'exposició amb part dels documents «es faran tan aviat com sigui possible».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.