MARIANA DÍAZ. Palma.
El Museu Es Baluard compta amb una nova i important obra per incorporar al seu fons que es donarà a conèixer el pròxim dia 31, quan s'inauguri una exposició amb obra de Joan Miró. Així, coincidint amb el segon aniversari d'aquest espai expositiu, arriba al centre la tela posta de so, de Joaquim Mir (1873-1940). No es tracta de la primera visita del quadre a Palma, sinó que significa la seva tornada, ja que va formar part de la decoració de l'antic Gran Hotel.
Posta de so, que amida 280 x 190 cms, acaba de ser adquirit a un particular per la Fundació Es Baluard per 860.000 euros i s'incorporarà a la col·lecció permanent per ampliar la selecció de quadres de grans pintors que van treballar a l'Illa, com és el cas de Mir, i de recuperar obres sobre Mallorca, o inspirades en ella, que es troben fora del nostre territori.
Segons publica un catàleg de l'obra de Mir editat per la Fundació Cultural Mapfre, posta de so té darrere tota una història que comença quan l'industrial Joan Palmer, que havia fet fortuna a Uruguai, va encarregar el 1901 a l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner que projectàs el Gran Hotel.
A l'esmentat catàleg s'explica: «Sembla ser que el llogater de l'edifici, Antonio Albareda, es va ocupar de l'interiorisme i va encarregar set grans plafons per al gran menjador, -l'espai més ampli de l'edifici-, quatre a Santiago Rusiñol i tres a Joaquim Mir». Va ser entre 1901 i 1902. A Mir se li van demanar «marines de les costes mallorquines». L'artista català, que va passar temporades a Mallorca, va complir l'encàrrec pintant posta de so, la cala Encantada i la cala Sant Vicenç. El primer és una vista de Pollença en la qual a la part superior va pintar l'emblemàtica muntanya el Cavall Bernat. Tres quadres més, només el primer, després de l'adquisició pel museu, és en mans públiques.
Francesc Miralles, que firma el text al·ludit, conta que el dia de la inauguració del Gran Hotel la decoració, i en especial les obres de Mir, «van causar gran impacte entre els assistents». Segons va escriure llavors l'enviat de La Veu de Catalunya per informar sobre l'esdeveniment, els quadres van promoure grans discussions i els pintors tradicionalistes de l'Illa no donaven crèdit al que veien.
L'agitada història del Gran Hotel, que el 1926 canvià de propietari, el 1936 va ser confiscat per l'aviació italiana pro franquista i el 1941 tancà com a hotel, va ocasionar que els quadres sofrissin canvis de propietat. Amb la compra de Posta de so per la Fundació Es Baluard, aquesta personal i moderna visió de la costa mallorquina sorgida dels pinzells de Mir, trobarà un lloc al museu perquè pugui ser contemplada per tots i compartirà el lloc amb altres grans noms de l'art.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.