Resseguint la petjada del rei En Jaume

Una passejada per Palma recorda els símbols relacionats amb la figura llegendària del monarca català

TW
0

EVA EGEA. Palma.
El cicle de conferències sobre la figura llegendària del monarca Jaume I finalitzà ahir amb una passejada que va recórrer diversos elements patrimonials de Palma que estan relacionats amb aquest gran protagonista de la nostra història L'itinerari, guiat per l'escriptor Tomàs Vibot, va començar a la plaça d'Espanya, amb una introducció al personatge del rei En Jaume tot aprofitant l'estàtua eqüestre que el representa.

Tot seguit, el grup va recordar l'existència de la porta de Santa Margalida, lloc per on entrà Jaume I per conquerir Palma i que va ser enderrocada per l'Ajuntament de Palma el 1912. Un cop a dins l'església de Santa Margalida, Tomàs Vibot va explicar que aquest era el lloc on es col·locà el sepulcre de Guillem de Torrella, cavaller directe del monarca, i també va parlar de la llegenda que conta que una filla bastarda de Jaume I va ser enterrada allà mateix.

L'itinerari va seguir amb la visita de l'església de Sant Miquel, on es troba la Mare de Déu de la Salut, figura que, segons la mitologia, fou portada pel rei En Jaume quan vingué a conquerir l'illa de Mallorca. En el mateix temple es va poder observar el calze que, segons la llegenda, fou usat en la primera missa dita a Mallorca just després de la conquesta.

La passejada es va aturar davant de Cort per recordar la tradició de «l'home dels nassos», que es rememora cada 31 de desembre i va prosseguir amb la visita de l'església de Santa Eulàlia per poder contemplar la talla gòtica del Sant Crist, peça que el monarca va dur durant el procés de conquesta.

El recorregut va continuar amb la visita de diversos elements patrimonials de la Seu que són atribuïts a la figura del monarca. A la Sagristia dels Vermells hi ha exposat el Llibre d'Argent, que segons la llegenda fou usat pel monarca com a altar portàtil durant la gesta. Un altre element relacionat amb el rei En Jaume es troba a la sala Capitular Gòtica: es tracta del fèretre de Pere Bennàser, fill d'un sarraí que fou ajudant de Jaume I. A la mateixa sala, presidint una de les portes, també s'hi pot observar una figura de Ramon de Penyafort, personatge relacionat amb el conqueridor. A la Seu també es va visitar el sepulcre de Ramon de Torrella, primer bisbe de Mallorca i membre del clan dels Torrella que arribaren amb la conquesta.

Un cop a fora, l'itinerari s'aturà davant l'Almudaina per recordar l'element clau que simbolitzà la caiguda final del regnat dels sarraïns. La passejada va finalitzar davant la font del Sepulcre, ja que just al darrere on hi havia l'església del Sant Sepulcre que va acollir les restes dels Montcada.

Una cinquantena de persones va seguir l'itinerari amb gran interès. Els mestres del cicle dedicat al rei En Jaume, Catalina Valriu i Tomàs Vibot, valoraren el curs molt positivament, «creim que és un curs que ha servit molt per reivindicar la figura llegendària més important de Mallorca. Això és molt important perquè vivim uns moments en què tot es perd».