Al-Mayurqa, deu anys de «Tradició i Compromís» amb el fet cultural

El grup mallorquí publica un CD-Llibre que repassa la seva història

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
«Volem mantenir el sentiment de la nostra ètnia per conservar la identitat de la nostra cultura i la nostra llengua». Afirmacions com aquesta són les que es recullen a Tradició i compromís, el CD-Llibre que la formació musical Al-Mayurqa publica coincidint amb el seu desè aniversari.

Escortat pels músics Manuel i Pere Martorell, i el responsable del disseny gràfic del treball, Miquel Carbonell, el líder de la veterana formació mallorquina, Toni Roig, donà a conèixer ahir els continguts del projecte que es presentarà avui al públic, a les 20.00 hores a l'auditori del Centre Cultural Sa Nostra.

Tradició i compromís recull els dos vessants festiu i reivindicatiu que han marcat durant deu anys el treball d'Al-Mayurqa, «formació compromesa i amb una trajectòria caracteritzada per la valentia», apuntà Carbonell. El responsable del disseny gràfic del projecte assenyalà que la valentia de l'agrupació no només respon a «les cançons de protesta» que han fet sonar arreu de les Illes, sinó principalment al seu esperit d'innovar. «En el món de la música tradicional és fàcil caure en el conformisme però aquest no ha estat el cas d'Al-Mayurqa, que ha intentat sempre experimentar amb la incorporació de nous instruments», afirmà.

A més de contribuir a recuperar «l'esperit de les festes antigues, en les quals el poble era protagonista», i «un cançoner» que va ser oblidat amb l'arribada de la ràdio i amb la repressió que visqué l'Illa en l'època del franquisme, segons apuntà Toni Roig. «Si hi ha una cosa de la qual estic orgullós és d'haver col·laborat en la recuperació dels instruments tradicionals com la xeremia, un aparell que ens identifica com a poble».

Sempre combatiu, Roig assenyalà que amb aquest projecte, subtitulat a l'euskera, al gallec, al castellà i a l'anglès, Al-Mayurqa pretén demostrar a tots els «individus que ens governen que perdre un idioma és sinònim de perdre la cultura i que quan desapareix una cultura el món s'empobreix».

El CD-Llibre recull doncs la història d'un grup de vuit persones que «defensam la democràcia participativa, que estimam sense mesura la nostra terra, la nostra llengua i la nostra tradició».