PuntCat i Antònia Font, nous premis Primera Plana de 'Diari de Balears'

El consell de direcció acordà per unanimitat guardonar el seu èxit en l'ús i la promoció de la llengua

Joan roca, Pau Debon, Jaume Manresa, Pere Debon i Joan Miquel Oliver, integrants d'Antònia Font.

TW
0

El consell de direcció de Diari de Balears ha decidit entregar els premis Primera Plana d'enguany a l'Associació puntCat i al grup musical Antònia Font pel seu èxit en la divulgació de la llengua catalana. Els guardonats rebran l'estatueta dijous que ve, en el decurs d'una festa amb els periodistes, col·laboradors literaris i directius de l'empresa editora.

L'Associació PuntCat es va crear el 23 de novembre de 2001 i durant tots aquests anys ha treballat per aconseguir el reconeixement del domini .cat. Està formada per més de 90 entitats heterogènies de foment de la llengua i cultura catalanes, com ara associacions d'escriptors o d'editors, promotors culturals, associacions professionals i tecnològiques, col·legis professionals, empreses, federacions i consorcis de mitjans de comunicació, casals catalans, entitats catalanístiques, fundacions culturals...

Amb el domini puntCat serà possible registrar amb la terminació «.cat» els webs de totes les entitats, empreses i persones que estiguin vinculades a la llengua i a la cultura catalanes i a la seva promoció, de tal manera que aquest serà l'únic requisit per accedir a la titularitat d'un d'aquests dominis.

L'objectiu de l'Associació mai no ha estat polític, en el sentit de reivindicar la identitat nacional del Principat o de la resta de territoris que tenen la mateixa parla, sinó social, per reunir en un mateix domini de la xarxa la llengua i la cultura pròpies. De fet, semblava lògic que si les cooperatives, la indústria aeronàutica o els museus podien ser reconeguts a internet com a comunitats amb el seu domini, la llengua i la cultura catalanes també ho poguessin ser.

El domini .cat va ser aprovat el passat 15 de setembre per la Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Nombres (Icann), l'organisme que regula els dominis a la xarxa. Després de l'èxit aconseguit, l'associació donarà pas a la Fundació puntCat, que gestionarà el registre de dominis .cat.

L'Associació puntCat va ser fundada per l'Institut d'Estudis Catalans, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i el Capítol Català de la Internet Society. Amb molt poc temps comptà amb el suport d'altres associacions, col·legis, centres i organismes d'arreu dels països de parla catalana, como ara l'Obra Cultural Balear, els instituts d'Estudis d'Eivissa i Menorca, Associació de Premsa Forana, Omnium Cultural, FC Barcelona, Gremi d'Editors i la Xarxa d'Universitats Lluís Vives (a la qual pertany la UIB), entre d'altres. Des d'un primer moment es va considerar que no hi havien de participar partits polítics, institucions públiques ni persones físiques.

La junta directiva de puntCat està presidida per Joan Francesc Gras i en són part Salvador Alegret, Ramon Rovira, Jordi Alvinyà i Vicent Partal.

El domini d'internet són les lletres que s'escriuen després del punt final a l'adreça d'una pàgina web. N'hi ha de dos tipus: els territorials, que gairebé sempre representen països, com el .es, i els genèrics, que no fan referència a cap territori, com el «.com». El «.cat» és un domini genèric, ja que és el propi de la comunitat lingüística i cultural catalana. Qualsevol persona, empresa o administració el podrà tenir sempre que es trobi ubicada en qualsevol punt del món que pertanyi a aquest grup.

.cat, així mateix, suposa un reconeixement important per als catalanoparlants a internet, i permet obrir les portes a la creació d'altres dominis d'àmbit lingüístic i cultural. Cal esmentar que, precisament, un dels requisits exigits per Icann per tal de reconèixer el domini .cat ha estat justament la ubicació internacional de comunitats que han mostrat la seva disposició a formar-ne part, és a dir, que l'abast i la presència de candidats a titulars de dominis .cat transcendia de l'àmbit geogràfic i polític dels estats.

Sense cap casta de dubtes, l'existència del domini .cat afavoreix la projecció de la llengua i la cultura catalanes i en garanteix la presència diferenciada a internet, la qual cosa contribueix a refermar la nostra identitat lingüística i cultural.

Melodies en català que desborden imaginació i optimisme són característiques inherents a la música que ha portat Antònia Font a captivar el públic dins i fora de Mallorca des que la banda es creà el 1997. En aquesta data els germans Pau i Pere Debon (veu i bateria, respectivament), Jaume Manresa (teclats), Joan Roca (baix) i Joan Miquel Oliver (guitarra) enregistraven una maqueta amb quatre temes: Cibernauta Joan, L'univers és una festa, Rumba i Es xifon és un aparato. Aquest mateix any oferien el seu primer concert en directe, als Quintos de Bunyola, i començaven a ser uns habituals a les sales de concerts de Palma.

Així, el 1999 arribava el primer disc d'Antònia Font, de títol homònim i editat pel segell Slurp! Mentre el grup no es cansava d'explicar que prenia el seu nom de qui durant molt de temps va ser la seva única admiradora, les seves cançons d'astronautes, viatges fantàstics, paisatges mediterranis i vida domèstica anaven guanyant adeptes. L'àlbum, considerat una joia del pop balear, fou reeditat per Blau-Discmedi després de vendre'n 4.000 còpies i passar un any exhaurit. Antònia Font havia deixat de ser en poc temps l'única fan dels mallorquins.

La presentació en directe al Teatre Principal de Palma d'A Rússia confirmava la banda com a fenomen local. El segon disc d'Antònia Font, coeditat el 2001 pels segells Slurp! i Musica Global, significà també el bot definitiu de la formació al Principat i al País Valencià. Amb continuïtat sonora, però més madur i amb lletres més profundes sobre les relacions humanes i el sentit de la vida, l'àlbum va ser guardonat com el Millor Disc català de RNE4.

Quasi sense treva, el 2002, Antònia Font tornà a publicar nou disc. Alegria, editat per Virgin, és un treball molt més curt que els anteriors i molt diferent pel que fa als ritmes i a la sonoritat. Tot i que avui els mateixos membres del grup assenyalen que no se senten gaire identificats amb aquest projecte, Alegria fou un disc àmpliament guardonat.

L'interès de la banda per les coses noves i el fet de no tenir prejudicis d'estils els ha permès sorprendre amb cada nou treball. Això tornava a succeir el 2004. Antònia Font, que continuava enamorant el públic amb els seus directes festius, publicava Taxi (Discmedi). El disc, que es publicà acompanyat d'un llibret i del curtmetratge Acronia i col·lapse del Dr. Polanski, despertà l'admiració de la crítica, que lloà la valentia d'un projecte que tornà a reportar a la banda nombrosos i importants guardons. Antònia Font entrarà en estudi la pròxima setmana per enregistrar el seu cinquè àlbum, Batiscafo katiuscas, que espera sortir a la llum el febrer del 2006.

El consell de direcció acordà per unanimitat guardonar l'Associació puntCat i Antònia Font. Eren presents a la reunió els catedràtics Llorenç Valverde i Miquel Ballester; els escriptors Llorenç Capellà, Miquel Ferrà i Martorell i Guillem Frontera; l'economista Miquel Alenyà; Miquel Serra i Joan Riera, directors de la publicació, i Pere A. Serra, president-editor de Diari de Balears.