El Consell de Mallorca catalogarà el casc antic d'Alcúdia com a conjunt històric

És el primer municipi que rep aquesta categoria de protecció, segons el Pla Territorial

A la murada s'han fet diferents actuacions darrerament.

TW
0

M.DÍAZ. Palma.
El casc antic d'Alcúdia serà declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) amb categoria de Conjunt Històric a partir d'una proposta del departament de Patrimoni Històric del Consell i, a més, al seu voltant es delimitarà un perímetre de protecció. La Ponència Tècnica de Patrimoni va votar la passada setmana a favor d'un expedient que es tramitava des de fa un any i amb el qual es compleix un mandat del Pla Territorial, el qual esmentava que determinats municipis de Mallorca havien de tenir aquesta definició.

Joan Mas, director insular de Patrimoni del Consell, comentà ahir que «Alcúdia s'ho mereix, té molt de patrimoni i un regidor dedicat en aquest àrea que treballa molt per la seva difusió». Precisament Miquel Llompart, regidor de Patrimoni d'Alcúdia, explicà ahir que «fa anys que lluitam per aconseguir això, una cosa que significa molt de treball i no es fa en un dia; encara que ja teníem una sèrie de normatives quant a urbanística i estètica en el casc històric, ara prendran forma jurídica», explicà.

Per delimitar l'entorn de protecció del casc urbà històric, el perímetre s'ha ampliat, en primer lloc, fins a la murada renaixentista, exterior a la medieval. En l'actualitat, el seu traçat coincideix amb el de la carretera i encara es conserven algunes restes de mur, segons explicaren ahir els tècnics del Consell de Mallorca. En segon lloc, s'ha afegit un cinturó en terra rústica per protegir les vistes. A partir d'aquí, va afegir Mas, «qualsevol cosa que es vulgui construir en aquesta zona haurà de passar per la ponència tècnica».

Aquesta declaració ha significat també la necessitat que l'Ajuntament hagi hagut de redactar un pla especial per al casc, sobre el qual els tècnics de Patrimoni asseguren «que està bastant ben conservat, tant en l'estructura urbana com en el teixit edificat». Martorell va assenyalar que «ja l'hem redactat i en el Consell ens varen demanar que féssim algunes modificacions, com el catàleg d'elements interiors, ja que només teníem el dels elements exteriors dels edificis».

Durant el temps que s'ha treballat en l'expedient, que encara ha de rebre l'aprovació de la Comissió de Patrimoni i del ple del Consell, la tramitació de llicències d'obres permaneixia bloquejada i ara hauran d'ajustar-se a la nova situació.

A partir d'ara, el jaciment romà de Pollentia tindrà la seva pròpia normativa com a Bé d'Interès Cultural quant a zona arqueològica i igualment el casc històric. Ambdós gaudiran de la màxima protecció que assenyala la legislació.