P.G. Palma.
Només el fet de compartir l'amor i l'afició per la música pot permetre reunir tots els diumenges durant tres mesos a l'auditori del Gran Hotel un pilot, un especialista en geleres, un arquitecte i així, de manera successiva, fins a un total de 200 persones de totes les edats i condicions socials. Després de moltes hores d'assaig, tots integren el cor anònim que els dies 21 i 22 de desembre protagonitzarà a l'Auditòrium la primera versió participativa de "El Messies" de Händel a Palma.
Coincidint amb les festes de Nadal, la Fundació la Caixa, amb la col·laboració de la Fundació Pública de les Balears per a la Música, ha volgut importar a l'Illa una experiència que des de fa una dècada es realitza amb molt d'èxit a Barcelona i en altres indrets de l'Estat. En edicions posteriors, s'espera que també tingui continuïtat a Mallorca.
Segons explicà el director de la Fundació a les Balears, Josep Francesc Feliu i Amengual, la història d'aquest recital té la seva gènesi al Regne Unit. «És un país amb una tradició musical molt important: de vegades el públic no es conforma a escoltar una obra mestra, sinó que de manera espontània intervé en certs fragments de la interpretació, i aquest efecte participatiu n'és el resultat».
En el cas de Palma, fer realitat aquest concert ha estat un poc més complex, a causa de la manca de tradició. Després d'una selecció entre els nombrosos voluntaris que respongueren a la convocatòria pública de la institució, han estat necessàries més de 50 hores d'assaig, dirigides per professors que han arribat de Barcelona, per preparar les diferents intervencions de les 200 persones elegides. El Messies inclou molts de passatges per a cor. «El grup no intervé en tots i, quan actua, no sempre ho fa de la mateixa manera. De vegades intepreta el fragment complet i, d'altres, només hi intervé puntualment». Amb edats entre 14 i 87 anys, els participants es declaren grans aficionats de la música i veuen en aquest recital una oportunitat única de cantar a l'Auditòrium una de les obres més extraordinàries de Händel. Segons Feliu, el factor de la il·lusió ha estat fonamental per tirar endavant aquest projecte. «Els professors i els alumnes han establert una relació molt emotiva i tothom ha respost de manera meravellosa per aconseguir un resultat òptim».
Sota la batuta de Philippe Bender, director titular de l'Orquestra Simfònica de les Balears, i amb la referència de la música que intepretarà la formació, el cor de cantants anònims se situarà envoltant el públic i intervindrà des de les seves butaques en diferents moments del concert, amb l'objectiu de «multiplicar-hi l'efecte coral». Mentrestant, i des de l'escenari la Universitària durà el pes de l'actuació amb el concurs, com a solistes, de la soprano Ruth Rosique, el contratenor Jordi Domènech, el tenor Patrick Raftery i el baix Joan Martín-Royo.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.