Als inicis de Mart hi hagué aigua, segons indica la «Mars Express»

TW
0

Poc després de la formació de Mart, fa uns 4.000 milions d'anys, hi hagué grans quantitats d'aigua, segons un estudi del sòl realitzat gràcies a la sonda europea Mars Express, que serà publicat avui a la revista britànica Nature.

La majoria dels científics estan d'acord que el planeta vermell, que es va formar com la Terra fa uns 4.600 milions d'anys, va ser molt humit en un període de la seva història.

Però el nou estudi, realitzat amb observacions de Mars Express, assenyala la presència de «quantitats substancials» d'aigua a finals del Noeico, que inclou des de la formació de Mart fins fa uns 3.800-3.500 milions d'anys.

L'equip del professor François Poulet, de la Universitat París-Sur a Orsay (regió parisenca), va detectar, al terra més antic del planeta, argiles del tipus filosilicats que es formen quan les roques basàltiques volcàniques estan submergides en aigua durant molt temps.

Per Horton Newsom, un planetòleg de la Universitat de Nou Mèxic a Albuquerque (Estats Units), aquest descobriment confirma el que se sospitava fins ara a partir d'imatges de formacions geològiques de la superfície de Mart, és a dir, la presència de grans quantitats d'aigua al planeta en un període determinat.

Segons aquest, «la presència de filosilicats a les antigues planícies deixa entreveure que (a Mart) existien condicions comparables a les de la Terra abans de 3.500 milions d'anys». Així mateix, agrega, «sembla que la superfície (del planeta) s'ha tornat més àcida».