En la presentació, el prior del santuari, Bernat Nebot, va fer una semblança de Ramon Llull com «un home apassionat, però apassionat amb Déu. Va ser el fundador de la nostra llengua escrita. Ell ens ensenyà la nostra identitat, oberta a altres cultures sense oblidar mai les nostres arrels».
Per Nebot, eLlibre de la contemplació en Déu «és un dels més significatius de Llull. Per això us don l'enhorabona per publicar-lo i per venir aquí a presentar-lo». El prior del santuari expressà el seu reconeixement «a tots aquells que han tingut la idea de fer aquesta Biblioteca i a aquells que l'han feta possible, la Banca March i el Consell de Mallorca», perquè «cerca el mateix que nosaltres, donar a conèixer la figura del beat Ramon Llull als joves».
El professor Gabriel Ensenyat, autor del pròleg i de la selecció dels capítols que apareixen en el llibre, recordà que «ens trobam davant l'obra més extensa de Ramon Llull. Té 365 capítols, equival a quatre vegades El Quixot. El mateix Llull recomanava llegir-ne un cada dia i començar de nou l'any vinent». Ensenyat aclarí que «els capítols es poden llegir a l'atzar. Llull parla de la societat del seu temps, la del segle XIII, amb un to crític molt consistent».
Així, per exemple, Llull ja contraposava «la vanitat i la glòria mundanes a allò que haurien de fer els homes, que és cercar la glòria divina», explicà Ensenyat. La mala admininistració de justícia, impartida per magistrats corruptes i missers embullosos; els mercaders que just miren pels seus guanys; els joglars, que glosen una vida descuidada i luxuriosa, o els mateixos senyors feudals, que just miren per ells, són alguns dels protagonistes d'aquest llibre, que té un fort paral·lelisme amb el món actual.
Pere Serra, president del Grup Serra, agraí de manera molt especial a Margalida Tur, Pere Fullana, Guillem Frontera i Carme Llull la feina que han fet per dur endavant aquesta col·lecció, «que és bastant completa». Fent broma, recordà que a Ramon Llull li atribuïen «poders tel·lúrics, i alguna cosa d'això deu ser certa encara avui en dia. A Palma està tot ennigulat i semblabva que faria neu. A Cura brilla el sol».
Pere Serra també es referí a l'entusiasme amb el qual el prior Bernat Nebot acabava de fer la seva intervenció, perquè «és el mateix que devia posar Ramon Llull en les seves obres. Crec que aquí tenim el beat, reencarnat en el pare prior».
La presidenta Maria Antònia Munar, que tancà la presentació, reconegué que si Llull havia estat especialment crític amb el seu temps, «sens dubte que devia tenir raó. Però on hi ha el pecat també té lloc la redempció», digué, per continuar: «Quan el govern s'equivoca -i com més coses fa, més possibilitats té d'equivocar-se- crec que alguna cosa ens ha d'ajudar a redimir-nos en impulsar una col·lecció com aquesta, que ajuda a promoure la nostra llengua, la nostra cultura i els nostres escriptors. I perquè té, a més, un valor afegit en aquesta presentació, a l'Aula de Ramon Llull i en el dia que el commemoram».
Munar celebrà que Diari de Balears compleixi deu anys d'existència l'any que ve, «quan altres comunitats no han estat capaces de fer-ho fins i tot emprant fons públics», alhora que expressà el seu desig que «l'Institut Ramon Llull sigui més mallorquí. I crec que aquest és un bon moment per reivindicar-ho».
La presentació deLlibre de la contemplació en Déu va ser seguida per un bon nombre de persones, entre les quals es trobaven Francesc Antich, diputat del PSIB a Madrid; Toni Alorda, conseller del PSM al Consell de Mallorca; Jaume Jaume Oliver, batle d'Algaida, amb el regidor de Cultura, Xisco Miralles; el rector d'Algaida, Jaume Serra; Joan Nada, l'historiador i jesuïta; Josep Mascarel, president de la Fundació Balearia i estudiós de la figura de Ramon Llull; Gabriel Janer Manila, president de l'Institut d'Estudis Baleàrics; Carme i Miquel Serra, directius de Diari de Balears, a més de la comunitat francsicana de Cura, entre d'altres.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.