El cinema Diorama serà enderrocat per construir al seu lloc un centre cultural

Cort s'ha compromès amb Taula d'Arquitectes a conservar-ne alguns elements

TW
0

L'antic cinema Diorama d'Establiments, que és un conegut edifici d'estil arquitectònic racionalista (del segle XX fins als nostres dies), serà enderrocat a partir de demà per l'Empresa Municipal d'Obres i Projectes (EMOP), ja que el solar on està constuït i el de devora es convertiran pròximament en un centre cultural amb aparcament per a la barriada. Allà s'ubicarà la biblioteca municipal d'Establiments i també s'hi faran altres sales per a l'ús dels ciutadans.

Segons l'associació de tècnics Taula d'Arquitectes, l'enderrocament del cinema és inqüestionable, però l'EMOP es va comprometre amb ells a conservar-ne tots aquells elements que el grup de professionals demanà el passat 25 de novembre en una carta oficial a l'empresa constructora. És a dir, que l'EMOP «garanteix la conservació de la marquesina de formigó armat de la façana, com també els elements necessaris per al seu sosteniment en el seu lloc original; les lletres Diorama de neó que van col·locades sobre la marquesina en el seu lloc original; l'obra que queda dins de la marquesina i el seu revestiment de gresite, a més dels marcs d'obra i les seves fusteries, els elements que es trobin davall i dins de la marquesina, en el seu lloc original. Per últim, Taula d'Arquitectes demanava la conservació de les màquines de projecció que es trobin dins l'edifici perquè puguin ser reubicades en el futur centre cultural.

L'edifici del Diorama fou construït cap a l'any 1968 per Bartomeu Vaquer Colom, un reconegut arquitecte racionalista mallorquí, que ha aixecat, entre d'altres, edificis tan emblemàtics com el Banc Bilbao o el complex de Madre Alberta. Per aquesta raó, segons considera Taula d'Arquitectes, «és un edifici que val la pena conservar» perquè «forma part del patrimoni modern de Mallorca», constituït principalment i majoritàriament per edificis d'estil racionalista, com per exemple Casa Alonso, construït per Montravà i Casas, un hotel d'Illetes fet per Coderch, o la casa d'Utzon, ubicada a Porto Petro.

«Hi ha molts d'edificis racionalistes que val la pena conservar, el problema és que aquest estil és tan actual que encara no hi ha estudis públics i oficials», explicà l'arquitecte Pedro Vaquer, que és un dels membres fundadors de Taula d'Arquitectes. Per aquesta raó, l'associació de professionals es dedica des de fa temps a confeccionar un catàleg d'immobles d'arquitectura racionalista (del segle XX fins avui) a Mallorca.

Precisament fou a causa d'aquest projecte que el grup Taula va entregar una instància, que va ser admesa dia 3 d'octubre, per «paralitzar cautelarment» les obres d'enderrocament de l'edifici fins que s'hagués elaborat un informe. Les peticions es feren formalment al Consell de Mallorca (Patrimoni) i a l'Ajuntament de Palma, que respongué tres dies després, el 6 d'octubre, amb una carta en què textualment s'informava Taula d'Arquitectes que al departament d'Obres i Qualitat de l'Edificació «no li consta l'existència de cap llicència d'obres en relació a l'enderrocament ni tampoc cap sol·licitud». Taula també envià la fitxa al Col·legi d'Arquitectes de Mallorca perquè iniciàs un possible estudi de l'edifici.

Posteriorment, i després que Pedro Vaquer escrigués un article sobre l'edifici a la revista Es Rutlò d'Establiments, l'empresa EMOP es va comprometre telefònicament amb Pedro Vaquer a conservar els elements de l'immoble abans esmentats.

«Taula d'Arquitectes està conforme, per criteris arquitectònics, amb la proposta de la constructora», digué Vaquer, qui també puntualitzà que «amb una mica més de sensibilitat s'hauria pogut fer el nou centre cultural dins de l'edifici del cinema sense necessitat d'enderrocar la nau principal».

Tot i haver donat la seva conformitat a la constructora sempre que conservi «els elements més emblemàtics del cinema Diorama», i a petició de l'EMOP, Taula d'Arquitectes presentarà un escrit oficial fent pública la seva conformitat amb la proposta feta per la constructora municipal.

Així mateix, Taula d'Arquitectes, en la seva carta del 25 de novembre, demanava poder incorporar l'espai que queda entre la marquesina i fins a la vorera, a l'espai de la voravia. Aquesta darrera petició no ha obtingut una resposta de cap institució.