Maria de la Pau Janer: «He de reconèixer que ens hem divertit amb la polèmica»

L'escriptora presentà a Palma «Pasiones romanas», l'obra guanyadora del Planeta

Molta gent, com el president de la Fundació la Caixa, Francesc Conrado, anaren a la signatura de Janer.

TW
0


«Dana veu, un dia, com la seva vida s'esfondra per complet. Assisteix impotent a l'inevitable, al desamor, a la pèrdua. La seva vida a Mallorca comença a no tenir sentit, per la qual cosa decideix deixar-ho tot per trobar-se de nou. El seu destí, Roma, ciutat on començarà el seu camí vital des de zero». Amb aquest argument va construir Maria de la Pau Janer Pasiones romanas, novel·la amb la qual va guanyar el premi Planeta i que ahir es va presentar a El Corte Inglés, on l'escriptora va firmar exemplars de l'obra.

A Palma, va parlar de «la plataforma professional a nivell internacional que suposa guanyar un premi Planeta», però de la necessitat que «el llibre agradi al lector perquè la plataforma tingui futur». I, també, va recordar la polèmica suscitada després de les crítiques abocades per Juan Marsé i Paco Umbral a Pasiones romanas. «Cap lector és ximple. El lector vol fer el seu propi judici i decidir si una obra li agrada o no, no es deixa influir per les idees d'altres». En el fons, l'escriptora s'hagués estimat més que «res d'això hagués succeït, encara que he de reconèixer que ens hem divertit».

«L'obra se centra en l'amor però vist des de diferents òptiques. L'amistat, l'atzar, la mort o la solitud s'entreteixeixen per crear una novel·la composta per diferents personatges que conflueixen amb els protagonistes», va explicar Janer. L'escriptora parla d'aquells trens que «poden passar una segona vegada»; de decisions, «agafar o no agafar aquest tren»; de com pot canviar-se el destí, «que pot ser més interessant que el que es deixa enrere»; de Mallorca, «un referent inevitable a les meves històries»; i de la Roma més amagada, «la dels carrerons, la silenciosa, la no turística».

L'èxit està assegurat. El llibre fa dues setmanes que es va posar a la venda i ja encapçala més d'una llista dels llibres més venuts. A més, als nombrosos actes promocionals que ha realitzat, Janer ha pogut constatar la confiança dels lectors. «Molts m'han aturat pel carrer per felicitar-me i per dir-me que continuï endavant, que no tingui en compte les crítiques. La gent m'ha oferit la seva complicitat, un gran luxe per jo».

«I de sobte, un àngel és un homenatge a una mucama, Mercedes, i a aquelles dones immigrants que han viscut una vida de sacrificis. Es pot aprendre molt d'elles». Amb aquestes paraules va resumir Jaime Bayly, per altra banda, els motius que el van dur a escriure la novel·la finalista del Planeta, que ahir va presentar a Palma al costat de Maria de la Pau Janer.

Cedint en tot moment el protagonisme a Janer per estar «a ca seva», Bayly va ressaltar que Pasiones romanas «és millor novel·la que la meva». «Li agradi o no a certs senyors masclistes, Janer és una gran escriptora. El seu llibre és fruit de la saviesa, un viatge enlluernador i totalment sorprenent». Respecte a la polèmica, l'escriptor es va mostrar bastant incisiu. «Si algun membre del jurat hagués dit que les nostres obres són dos clàssics de la literatura, m'hauria espantat. El fet que les definissin com a 'novel·les subterrànies' ha jugat al nostre favor perquè el lector segur que les llegirà per formar-se la seva pròpia opinió».