La importància de l'estudi, a cura dels historiadors Maria Barceló i Guillem Rosselló-Bordoy, rau en la inclusió de nombrosa documentació inèdita i la incorporació de més de 250 il·lustracions que serveixen per traçar un esbós de com va viure la població de l'Illa en aquest període històric i conèixer els quantiosos vestigis que dins la Palma actual donen testimoni d'una ciutat que jugà un paper preponderant durant l'Edat Mitjana.
Aquesta doble perspectiva, gràfica i documental, és la principal i més novedosa de les aportacions de la investigació científica, que parteix de la tesi del 1982 de la medievalista Maria Barceló sobre la ciutat de Palma i que aspira a convertir-se en «un llibre de referència per obrir a la ciutadania la Palma medieval que subsisteix i difondre'n el patrimoni».
Segons l'experta, «a la ciutat actual encara trobam molts vestigis medievals, malgrat els desastres urbanístics que s'han comès al llarg de la història i que encara ara continuen». Les restes a les quals fan referència la historiadora «no només inclouen els edificis emblemàtics de major envergadura». Són testimoni d'aquella època d'esplendor «des dels més petits i insignificants elements arquitectònics, com poden ser les finestres coronelles, fins a topònims que han arribat a l'actualitat», destaca.
Però l'objectiu final de l'estudi és molt més ampli. Barceló i Rosselló-Bordoy han volgut «reunir tota la informació documental i gràfica publicada» fins a la data. D'una banda, el volum aplega la informació documental consultada entre la immensa bibliografia publicada i la que roman dipositada a l'Arxiu del Regne de Mallorca. D'altra banda, el treball aplega la iconografia referida a l'època.
Imatges
En aquest últim apartat, a càrrec de Rosselló-Bordoy, s'inclouen totes les imatges que poden aportar alguna dada significativa. Reproduccions gràfiques de pintures, retaules i escultures; fotografies dels vestigis arqueològics i l'arquitectura del període; cartografia i plànols que proven l'evolució de la ciutat; gravats... L'exhaustivitat ha fet que en aquest apartat també s'hagin inclòs els dibuixos en els quals els viatgers romàntics del XIX varen retratar edificis avui ja desapareguts.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.